Nero a incendiat Roma, tiganii Livorno

Nero a incendiat Roma, tiganii Livorno

0 70

Pe seama tiganilor circula un intreg folclor negativ, pe care il intetesc constant conationalii, carora li se intampla sa simta pe pielea lor deschisa neajunsurile de a fi vecin cu romii. Inventarul faptelor antisociale comise de supusii regelui Cioaba si vasalii imparatului Iulian este prea bogat ca sa poata fi condensat intr-o singura pagina.


Mai simplu si mult mai economic ar fi de vorbit despre zona alba – minuscula, ce-i drept – din cazierele tiganesti. Acolo sta stinghera o anume atitudine care trece drept calitate prima-ntaia a balaoachesilor. Anume ca tiganii tin la propriii copii ca la ochii din cap. Chiar daca una din injuraturile preferate in tiganie, alaturi de „Sa moara mama!” este „Sa-mi sara ochii!”, urmasii lui Vasile Porojan se dau de ceasul mortii cand e vorba de puradei.


Ca lucrurile stau intr-adevar asa, m-a convins un material difuzat pe sticla in urma cu cateva zile. Niste tigani instariti din Targu Mures targuiau la o bijuterie de fite din oras niste giuvaeruri extrem de costisitoare pentru progenituri, o fata si un baiat, minori amandoi. Cu un perfect prost-gust tiganesc, ii comandasera primeia o pereche de saboti grosolani, batuti in cristale Swarovski, sa aiba fata unde sa-si vare piciorusele nespalate. Flacaului, ca urmas vrednic al lui tatane-su la conducerea cortului, pusesera sa i se confectioneze o coroana din aur curat, acoperita cu pietre pretioase. Asa cum cere datina.


Ca sa mearga cu kitschul pana la capat, cerusera bijutierilor sa-i? fabrice si o cravata oribila din metal pretios, cu care sa ia ochii tuturor nuntasilor cand o fi sa-si puna pirostriile.
La iesirea din bijuterie, tiganii erau mai usori cu vreo 30.000 de euro, dar toata lumea ar fi fost de acord ca puradeii erau tot ce-aveau parintii mai scump pe lume.


La polul opus acestor atentii cu miros de fum de cort si iz de cal tinut in sufragerie se afla zecile de imagini pe care le vedem zilnic la televizor, cu tigani maltratandu-si odraslele. Lasa ca nici romanii care-si leaga progeniturile cu lanturi de piciorul patului nu sunt cu nimic mai breji, dar parca agresiunile comise de tigani asupra plozilor pe care i-au turnat in curte sunt mai violente si mai crude. Chivute rotindu-si sugarii deasupra capului ca sa se apere de oamenii legii si sefi de retele de cersetori rupandu-le fara mila oasele membrilor mai tineri ai clanului, ca sa franga inima occidentalilor milosi.


Deunazi, un tigan din Garcini a dat buzna in casa fostei concubine unde, sub amenintarea cutitului, si-a smuls din asternuturi copilul de numai 2 luni. Ca sa-l duca in padure, sa locuiasca cu el.


Dar fapta care a socat intr-adevar opinia publica la capitolul relatii parentale in sanul familiilor de tigani nu s-a petrecut in Romania. Ci in Italia, la Livorno, protagonistii fiind? niste romi din Vistea. Tabara improvizata in care se oplosisera a fost mistuita de flacari la sfarsitul saptamanii trecute, din cauze inca aflate in cercetare. Cei doi visteni, parintii a trei copii minori, s-au salvat, dar si-au abandonat puradeii in ghearele focului. Dupa ore de lupta cu incendiul, pompierii si carabinierii au descoperit corpurile calcinate ale celor trei. Peste resturile carbonizate ale fratilor mai mici se ghicea silueta corpului fetei mai mari, intr-o incercare disperata de a-i proteja de muscatura mortala a flacarilor.


Incidentul mai scrie o fila in cronica si-asa neagra a faptelor romanilor in peninsula italica. Autoritatile romane nu par a face nimic pentru elucidarea cazului, motivand ca ancheta este a omologilor italieni. Maximul de efort pe care l-ar putea depune ar fi sa verifice daca cuplul de tigani din Voila, aflati in prezent in arest in Italia, isi dusese intr-adevar copiii la cersit in Cizma.


Parca vad insa ca, pentru a nu isca vreun incident, versiunea politiei romane va fi ca rromii isi luasera copiii cu ei in Italia intr-un periplu turistic pe urmele stramosilor lor rromani. Cu care se inrudesc cel putin prin piromanul Nero, care incendia Roma cu aproape doua milenii inainte de focul pus la Livorno.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.