Nereguli in piata

Nereguli in piata

0 76

Multi brasoveni cunosc piata angro a orasului, la fel cum o cunosc si multi mici comercianti de pe la tarabele din pietele agroalimentare, de pe la aprozare de apartament si cartier, ba chiar si din judet sau mai departe.
Este o piata care, pana mai acum vreo doi-trei ani, fiinta prin zona stadionului Municipal, dar care a fost mutata langa soseaua ce leaga cartierul Stupini de orasul propriu-zis.
Trebuie mentionat faptul ca este domeniu privat si nu are nicio legatura cu Primaria si Administratia locala, ci doar, dupa unele guri rele, cu primarul Scripcaru, in particular. Lucru care duce la anumite idei rele.
In aceasta piata vin sa-si vanda marfa, cu sacul sau lada, micii producatori agricoli care nu au timp sa stea pe la tarabele pietelor si vor sa ia banul gramada si sa plece la treburile de acasa. Si este normal sa dea marfa mai ieftin, caci se grabesc.
Si aici incepe, printre altele mai mici, marea belea. Pe fir se baga o serie de intermediari, de obicei intunecati la ten, care cumpara toata marfa din masina cu care vine un asemenea producator, revanzand-o apoi, tot acolo, cu un adaos la pret. Poate ca acest lucru nu ar fi nici el cine stie ce, daca respectivii intermediari ar avea acte in regula. Dar, din pacate, ei nu au asa ceva, astfel devenind evazionisti fiscali. Mai trebuie aratat si faptul ca acesti intermediari au fost goniti din alte asemenea piete din tara, datorita starii inafara legalitatii in care se afla.
Nici comportamentul lor fata de clienti nu depaseste, in multe cazuri, genunchiul broastei, creand rafale de nemultumiri.
La fel lasa de dorit faptul ca preturile nu sunt afisate, macar informativ, chiar daca, intr-o asemenea, piata este normala tocmeala.
Deasemenea multe dintre cantarele folosite nu au mai fost verificate metrologic de mult timp, asa ca nu poti sti cu cat esti „tras in piept” la cumparare.
Pe deasupra aspectul general al pietei lasa mult de dorit, mai ales in ce priveste curatenia, care nu este pastrata la nivelul unei piete agroalimentare.
Si ar mai fi multe nimicuri de semnalat, nimicuri care insa, adunate strop cu strop, dau un total maricel.
Iar taxa pretinsa pentru intrarea-iesirea din acest „angro” se face nu intotdeauna contra unui bon sau a unei chitante, banii fiind astfel necontabilizati.
Fiind domeniu privat, autoritatile locale – ma refer la Primarie, Administratia Pietelor, Politia Comunitara, si alte asemenea – nu pot interveni pentru indreptarea neregulilor. Doar autoritatile cu drepturi la interventii „mai in forta” pot interveni, dar si acestia numai in cazul unor sesizari.
Ceea ce s-a si intamplat, ieri, cand Oficiulk Judetean pentru Protectia Consumatorului a efectuat un control care a scos la iveala multe dintre nereguli, aplicandu-se amenzi.
Ar fi insa mai bine daca Primaria ar lua sub control o asemenea piata si ar face ordine, asa cum se intampla cu pietele in care se vinde cu amanuntul, la tarabe. Spre respectarea legalitatii si intrarea in ea, dar si spre binele comunitatii si facand abstractie de eventualele interese particulare ale primarului brasovean.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.