Nemuritorii se intorc in Cetatea Rasnov

Nemuritorii se intorc in Cetatea Rasnov

0 244

Edilii rasnoveni continua, – cu succes, se pare – seria evenimentelor prin care isi promoveaza Cetatea Taraneasca din localitate. De cand au intrat in posesia ei, nu rateaza niciun prilej de a o pune in valoare si de a atrage turisti si localnici la actiunile pe care le pregatesc. Nu toate dintre ele au specific medieval, in ton cu varsta Cetatii. O dovedeste ultima gaselnita a municipalitatii – Festivalul de Film Istoric „Nemuritorii”, care se va tine in acest weekend in venerabila Cetate. Locul in care au fost turnate, de altfel, multe dintre peliculele ce vor fi prezentate la festival. „Columna”, „Dacii” sau „Rascoala” – primul film romanesc prezentat la celebrul festival de la Cannes – sunt cateva din capodoperele cinematografiei romanesti, pe care sunt invitati sa le vizioneze deopotriva rasnovenii si turistii.
Dupa zeci de ani de la turnarea filmelor „Columna”, „Dacii” sau „Nemuritorii”, filmul istoric se intoarce astfel in Cetatea Rasnovului. Editia I a Festivalului de Film Istoric „Nemuritorii” se va derula sub faldurile cortinei de fier – organizatorii vor oferi cinefililor filmele din cinemateca post-belica si din epoca de aur, dar si documentarele postdecembriste care surprind aceeasi perioada.
In paralel cu filmele istorice, Primaria Rasnov pregateste o intalnire cu marii actori ai Romaniei, unii dintre ei protagonisti ai acestor pelicule. Regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu va povesti cum a reusit sa puna in miscare armatele dace si romane ori pe cele otomane fara sa beneficieze de tehnica de comunicare de astazi. Oana Pelea, fiica marelui actor, va insufleti un remember Amza Pelea.
Nu doar vedetele vor fi protagonistii Festivalului. Cetatenii Rasnovului care au facut figuratie in filmele turnate in Cetate isi vor depana amintirile in fata publicului.
Dupa atata istorie, Epoca de Aur se va bucura de aceeasi apreciere la Festival. Organizatorii anunta o petrecere intr-o hala de uzina, in ton cu vremurile cenusii ale comunismului. Cei mai napastuiti fii ai regimului, „decreteii”, copiii facuti la norma – vor intra pe baza de buletin de identitate. Daca vor si ei sa ia parte la distractie, ceilalti vor trenbui sa arate la intrare orice obiect care ar putea sa aminteasca de vremurile comuniste. Primaria promite ca va face cinste cu eugenii, parizer, cico si bere Ciucas, ca sa animeze atmosfera cu produse specifice perioadei.
In timpul zilei, proiectiile festivalului vor avea loc in cinematograful orasului, recent modernizat de Primarie si adus la standard, iar seara vor fi gazduite de gradina Cetatii Rasnov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.