Nemultumiri la Budila

Nemultumiri la Budila

0 155

Se stie ca Tarlungul, raul care alimenteaza si lacul de acumulare pentru apa brasoveana, trece si pe langa localitatea Budila, tangentand-o. Pana aici totul este si pare normal.
De mai multe luni insa, de-a lungul paraului Tarlung au aparut cinci balastiere, care au ajuns sa faca exploatari inclusiv in apropierea caselor localnicilor, existand astfel pericolul unor infiltratii si, prin acestea, slabirea solului.

Localnicii au ajuns sa se planga ca una dintre balastiere, exploatand pe firul apei in ciuda faptului ca legislatia in vigoare interzice asa ceva, a distrus de curand si drumul comunal care traversa apa. Iar oamenii spun ca nu au fost consultati, asa cum zice legea.

Aparitia balastierelor la Budila a fost ideea primarului localitatii, Constantin Galborcea, pentru a atrage venituri la bugetul local, comuna fiind una dintre cele mai sarace din judet, fiind in mare parte populata de tigani.
Terenurile pe care au fost deschise balastierele au fost insa puse la dispozitia investitorilor si exploatatorilor prin atribuire directa, si nu prin licitatie, cum ar fi fost normal si legal. Iar pentru a le atribui direct, s-a apelat la smecheria unor asocieri in participatiune intre Consiliul Local Budila si societatile in cauza, alese pe spranceana
Primarul Galborcea a declarat nonsalant presei: „Nu am incredere sa va declar nimic, ca am mai patit-o. Veniti aici maine! Ba nu maine, ca e ziua mea. Mai bine luni. (un fel de sf.Asteapta, n.a.). Si o sa va arat contractele pe care le-am facut. Dar, va spun ca totul este in regula. Balastiera despre care se spune ca distruge drumul si afecteaza casele nici macar n-a functionat pana acum Iar firmele au avize si autorizatii, ca altfel n-ar putea face nimic”.
Dar gaurile din albia raului dovedesc contrariul, precum si lucuiul de pe utilaje si benzile transportoare, care arata ca s-a lucrat cu nadejde folosindu-le.

Intrebat daca se pot vedea contractele, al caror obiect a ramas secret, precum si copii dupa autorizatii si avize, primarul din Budila a raspuns senin: „De unde sa am eu autorizatii si avize? Stiu ca sunt, dar la firmele in cauza. Dar vorbim cand veniti la Primarie. Eu sunt pentru transparenta”.
Halal primar si halal contracte „transparente”! Mai ales ca, urmare a atentionarii venite din partea prefectului Ion Gontea, primarul Galborcea a declarat celor prezenti:”Sunteti in eroare, ca si domnul prefect, si eu stiu de unde mi se trag toate astea, e altceva la mijloc”, fara sa adauge cate ceva lamuritor.

Prefectul Ion Gontea a declarat ca va solicita comisarilor Garzii de Mediu Brasov sa efectueze un control in zona si ca va cere si verificari din partea unor institutii abilitate, precum Garda Financiara si Societatea de Gospodarire a Apelor.

Directorul Societatii de Gospodarire a Apelor Brasov, Petre Bacu, a declarat, la randul lui, ca va monitoriza situatia si a mentionat ca este foarte grav daca se fac exploatari pe firul apei.
„Nu se poate interveni neautorizat in nici un fel asupra albiei sau a malurilor unui curs de apa”. Un asemenea demers poate ajunge sa fie incadrat ca infractiune.
Seful Agentiei de Mediu, Ciprian Bancila, a declarat si el ca va verifica in ce conditii se fac exploatarile de la Budila si va prezenta o situatie cat de curand.
Asteptam rezultatele acestor cercetari, pe care le dorim pornite cat mai rapid, si speram ca nu vor ramane doar vorbe-n vant, iar pedepsirea vinovatilor, daca va fi cazul, sa fie cat mai aspra, caci se pare ca pietrele si bolovanii din albia Tarlungului s-au transformat pentru unii, inclusiv primarul Galborcea, in bulgarasi de aur nemeritati si in detrimentul localnicilor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.