„Nedeia muntilor” la Fundata

„Nedeia muntilor” la Fundata

0 58

Duminica, 26 august, la Fundata va avea loc o sarbatoare veche traditionala, specifica satelor de munte: „Nedeia Muntilor”. Situata intr-un peisaj pitoresc, localitatea Fundata este un dintre putinele din tara in care se mai pastreaza acest obicei si unde traditiile au ramas vii in sufletul oamenilor. In cadrul manifestarilor vor avea loc spectacole de dans si cantec popular specifice zonei Branului, participantii vor avea ocazia sa guste specialitatile culinare ciobanesti, cum ar fi patrama de oaie, bulz, branzeturi.


Fundata este singura localitate din zona unde nedeia se mai sarbatoreste inca, ea fiind legata de principala ocupatie a locuitorilor – pastoritul.


?


Sarbatori campenesti


Nedeile – sarbatori campenesti din timpuri vechi – continua sa ramana pana astazi importante forme de manifestare colectiva a vietii spirituale a poporului roman. Sunt confundate adeseori cu hramurile bisericilor, fiind astfel considerate de multi sarbatori crestine, reducandu-li-se in acest fel vechimea (din perioada precrestina). Nedeile cunosc o mai mare raspandire si vigoare in satele de munte si deal. In prezent, in zona Tarii Barsei se mai tin doar la Fundata. Principalul rol al nedeii era cel social unde tinerii se cunosteau in vederea casatoriilor. In prezent nedeile sunt un prilej de distractie ele pierzandu-si din semnificatia initiala.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.