Neculaie este decis sa mearga pana la capat in lupta cu Dacia...

Neculaie este decis sa mearga pana la capat in lupta cu Dacia Pitesti

0 253

Luni pe platforma industriala a uzinei de autocamioane Romans SA va avea loc un nou scandal, muncitorii de pe platforma fiind decisi sa nu ii lase sa intre pe angajatii si colaboratorii Dacia Pitesti in uzina, in cazul in care reprezentantii firmei pitestene nu renegociaza contractul de inchiriere a sectiei presa (S540)


Ioan Neculaie, patronul parcului ProRoman, situat pe platforma a uzinei de autocamioane Roman SA, a sutinut miercuri o conferinta de presa, dorind sa faca lumina in ceea ce priveste disensiunile pe care acesta le are cu reprzentantii Dacia Pitesti, care ameninta, cu o alta hotarare a intantei, prin care doresc sa-si ia utilajele din sectia 540 de presa a paltformei.


Neculaie a tint sa precizeze ca de mai multe ori i-a chemat la negocieri pe reprezentantii Dacia, dupa ce, in urma cu o luna, aproximativ 1.100 anagajatii ai acestuia nu i-au lasat sa intre pe platforma pe cei 77 de angajati ai Dacia, protestand spontan, la intrarea in uzina, de frica pierderii locului de munca.


Cei de la Dacia aveau in portofoliu o hotarare a instantei prin care se intelege ca utilajele unei hale de productie atat a cabinelor de camioane si caroserile Logan, apartin concernului Renault. De altfel, utilajele respective au fost vandute, prin-tro hotarare de Guvern celo de la Dacia, la privatizarea Roman, in 2004, cu sma de 100.000 de euro, chiar daca evaluarea acestora ar insuma actualmente peste sase milioane de euro. „Am fost obligat sa semnez atunci acel contract de vanzare-cumparare, prenru ca APAPS (actualmente AVAS – n.a.) dorea sa faciliteze anumite contracte cu grupul francez Renault. insa, protocolul semnat in 2004 prevedea ca Dacia sa investeasca in modernizarea halei si a utilajelor de productie, lucru care nu a fost indeplinit. Mai mult, acelasi document precizeaza ca timp de 10 ani, Roman SA va putea sa fosesca 17 % din capaciatea de productie a sectiei pentru constructia de camioane. in plus, contractul de inchiriere se poate renegocia, in fiecare an, mai specifica conventia de atunci, de la privatizare”, a explicat Neculaie.



Marul discordiei intre cele doua firme il reprezinta, de fapt, chiria, de 0,25 de euro/mp pe luna pentru aproximativ 32.000 de metri patrati cat are hala, pe care Neculaie vrea s-o mareasca la 4,5 euro pe an, cat ar fi pretul normal pentu asemenea serviciu. Aspectul nu le-a convenit celor de la Dacia, care au dat in judecata conducerea ProRoman si au castigat in instanta.


Rreprezentantii Dacia, insotiti de executprul judecatoresc Stelian Dinca, au pus la sfarsitul lunii sigiliile pe hala Roman.


Neculaie i-a chemat ulterior la negocieri pe rprezentantii Grupului Reanult, insa, nu s-a prezenta nimeni pana acum.


„Nu au venit la negocieri. Acum se lucreaza pentru cabinele de autocamioane. Altfel, declansam starea de necesitate. Sunt dispus sa-i las pe angajatii Dacia sa lucreze, dar sa vina sa negocieze pretul chiriei”, mentinona Neculaie in iunie, declaratie mentionuta si astazi.


Patronul Roman a explicat si faptul ca constractul defectuos cu cei de la Daca provoaca pierderi uzinei: „Pentu ca autoritatile locale nu au recunoscut statutul de parc industrial al plaatormei, impozitele pe cladirile sectiilor 540 si 520 platite de noi in ultimii trei ani se ridica la peste 482.000 de euro. De la Dacia, am incasat doar 270.000 de euro pebnru chirie in anii 2004, 2005 si 2006. Astfel, numai din acest considerent avem un deficit de 200.000 de euro. Plus, amrtismentul pentru hale si utilaje, care au mai inghtit alte 11 miliarde de lei vechi, platite tot de noi. Astfel, noi cheltuim aproximativ 450.000 de euro/an, iar cei de la Dacia platesc mai putin de 100.000 de euro/an. Drept pentru care no nu suntem dispusi sa ii mai caram in spate pe cei de la Dacia”, a mai afirmat Neculaie.


Fanica Gabor, liderul de sindicat de la Roman SA i-a tinut isonul patronulu sau: „in situatia de fata interesul este comun intre patronat si muncitori. De sectia resectiva depind locurile noastre de munca si retributiile noastre. Fara utilajele respective nu vom mai putea prodeuce camioane si astfel ne pierdem locurile de munca”.


De fapt, muncitorii si Neculaie se tem de faptul ca cei de la Dacia vor sa isi mute utilajele la Mioveni, unde, potrivit afirmatilor paronului Roman SA, au fost consruite fundatiile pentru montarea preselor din uzina brasovana. „Astfel ca luni, in cazul in care vor veni reprezentantii Dacia, cu executorul judeacatoresc Cornel Teleaca, nu stiu ce decizie vor lua muncitorii”, a mai spus Neculaie


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.