Neantul romanesc LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

Neantul romanesc
LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 168

Neantul romanesc – Sorin Antohi, Emi, Cioran, Luca Pitu
Volumul, in editie bilingva romana-franceza, include transcrierea inregistrarii a doua din cele aproximativ patru ore de conversatie purtata intre Emil Cioran, Luca Pitu si Sorin Antohi (acasa la Cioran, pe 5 octombrie 1991). Cartea documenteaza unele dintre temele cioraniene intr-un mod mai autentic decit interviurile formale. Este o incercare de a salva titlul, spiritul si o parte din substanta acelei carti pe care Emil Cioran nu a mai apucat sa o scrie si care l-a urmarit toata viata: Le Neant roumain (Neantul romanesc). Tot Cioran este cel care presimtea nedeslusit boala care ne macina: „Exista cu siguranta ceva deranjat in sufletul romanesc…Romanii sint totusi un popor inteligent. Dar e ceva exterior! Straluceste, dar nu are o baza. Exista ceva in neregula la radacina. Si asta e probabil drama. E un defect incurabil.”

Supravietuitor – Chuck Palahniuk
Chuck Palahniuk este autorul romanului Fight Club, ecranizat de David Fincher in anul 1999, cu Brad Pitt, Edward Norton si Helena Bonham Carter in rolurile principale.
Tender Branson, protagonistul romanului Supravietuitor – ultimul supravietuitor al unei secte religioase denumite Cultul Credinciosilor – isi spune povestea vietii in cutia neagra a Zborului 2039, la 12 000 de metri deasupra Oceanului Pacific. E singur, iar avionul o sa se prabuseasca in curind in desertul australian. Inainte ca acest lucru sa se-ntimple, Tender Branson va reface traseul transformarii sale din copilul ascultator si servitorul umil aflat in asteptarea Izbavirii intr-un adevarat Mesia al mass-mediei, indopat cu steroizi si colagen si inzestrat cu darul previziunii. Nu e un flashback, ci o poveste a autodistrugerii care se desfasoara invers, de la ultima pagina la prima. Plin de suspans, memorabil, Supravietuitor este o satira hipnotica, infricosatoare despre pretul celebritatii intr-o lume aflata in stadiu extrem de alienare.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.