Ne asteapta zile negre: explodeaza preturile alimentelor

Ne asteapta zile negre: explodeaza preturile alimentelor

0 116

Dupa ce s-au scumpit gazul si materia prima, era normal sa apara scumpirile inevitabile ale alimentelor. Afaceristii au invocat ca motiv pentru luarea acestei masuri, devalorizarea leului in fata euro. Insa, faptul ca vara trecuta leul prinsese putere, nu a dus la nicio ieftinire.


Mircea Suman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea Intrepriderilor Mici si Mijlocii (FPIMM) Brasov, spune ca „acest fenomen era de asteptat. De acum cateva luni, cand cursul leu-euro era mai mare cu 0,3-0,4 lei mai mare decat acum, cand nici un aliment nu s-a ieftinit, eram convins ca devalorizarea leului va determina majorarea preturilor alimentalor. Din pacate, dupa intrarea in vigoare a scumpirilor, preturile alimentelor din Romania, care oricum sunt cele mai mari din Europa, vor ramane mult timp la acest nivel. Mai mult decat atat, majorarea pensiilor, reforma folosita in principal in scop electoral, nu va duce la cresterea puterii de cumparare a consumatorilor”.
Printre alimentele care vor fi scumpite se numara: laptele, zaharul si painea. Se pune chiar problema dublarii pretului franzelei, masura care era de asteptat, in conditiile in care graul se vindea anul trecut cu 0,4/kg lei, iar anul acesta cu 0,9 lei/kg. „Datele sunt cat se poate de reale. In ultimele luni, cheltuielile producatorilor au crescut simtitor, dar la tejghea inca nu s-au vazut aceste scumpiri. Acum, a devenit iminent transferul scumpirilor, de la producator la consumatorul final”, a afirmat Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta.


Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) a declarat aceasta majorare este justificata de „costurile materiei prime, care nu este suficienta din cauza secetei, si de scumpirea gazelor naturale, astfel ca putem spune ca in cateva saptamani preturile vor exploda„.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.