NATO toarna Piratii din Caraibe in Somalia

NATO toarna Piratii din Caraibe in Somalia

0 187

Aventurile pe mare ale unor pirati zdrentarosi si costelivi sunt receptate bine de audienta contemporana numai in salile de cinematograf. Jack Sparrow si liota lui de lupi de mare din „Piratii din Caraibe” sunt simpatici si eroizati doar in bezna cinemaului. In afara lui, replicile moderne ale lunecosului corsar sunt din cele mai detestabile si nefiresti.
Asa sunt piratii somalezi care terorizeaza de prea multa vreme zona Golfului Aden din apropierea coastelor nord-africane. Niste nemancati, incinsi peste brau cu cartusiere pline, au inventat aici un mod riscant dar foarte banos de viata din capturarea navelor neechipate cu arme de foc. Nu trece luna fara ca media internationale sa nu difuzeze inca o stire despre luari de ostateci si cereri de rascumparare. Ridicolii flibustieri anacronici in zdrente si inarmati pana-n dinti isi rad de regulile de navigatie moderne si pun mana, la gramada, ba pe cate-un iaht luxos, ba pe un ditai mineralierul pantecos si vulnerabil.
Nici romanii n-au fost crutati de rapturile corsarilor somalezi. Chiar brasoveanul Hududui se numara printre cei care au stat in captivitate in puterea rapitorilor pana cand autoritatile au gasit bani pentru plata rascumpararii. Sau, cel putin, asa se presupune, pentru ca negocierile de felul astora sunt, de regula, secrete.
Dupa ani intregi de umilinte incasate din partea piratilor, gigantica forta NATO s-a decis sa se urneasca impotriva barcilor deselate cu care atacatorii atin calea vaselor comerciale. Fortele Pactului Nord-Atlantic si-au botezat pompos actiunea „Ocean Shield” chiar inainte de a o incepe.
Nimeni nu intelege de ce i-a luat atata timp flotei NATO sa inceapa sa teasa scutul oceanic. Dar se stie ca largul apelor somaleze si ale altor state africane, lipsite de paza de coasta, este tentant pentru deversari de deseuri care nu sunt dorite in statele occidentale. Fie statele dezvoltate nu mai au deseuri de aruncat, fie s-a umplut groapa de pe fundul marii.
Urmeaza sa vedem cat timp le vor lua vaselor de lupta ale Aliantei sa anihileze bandele de pirati desculti. Intr-un film cu SEALS, treaba asta nu dureaza mai mult de 20 de minute.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.