NASA cauta planetele asemanatoare Pamantului

NASA cauta planetele asemanatoare Pamantului

0 205

NASA va lansa, la inceputul lunii martie, sonda-telescop Kepler, a carei misiune este de a gasi, in afara sistemului nostru solar, planete asemanatoare Terrei care pot sa sustina viata, potrivit specialistilor americani.
Lansarea acestui telescop spatial este prevazuta pentru data de 5 martie, la ora locala 22:48 (03:48 GMT, pe 6 martie), de la baza Cape Canaveral din Florida, la bordul unei navete Delta II.
Aceasta va fi prima misiune de acest tip a agentiei spatiale americane, care incearca sa descopere planete cu o structura solida, precum Terra, pe orbita unor stele asemanatoare Soarelui, la o distanta potrivita astfel incat temperaturile inregistrate la suprafata lor sa poata mentine apa in stare lichida. Aceasta conditie este considerata de specialisti drept esentiala pentru aparitia si dezvoltarea vietii.
Kepler va ajuta, totodata, la pregatirea viitoarelor misiuni care vor avea ca scop detectarea si stabilirea caracteristicilor tehnice ale planetelor descoperite pe orbita stelelor apropiate, au precizat specialistii americani.
Misiunea Kepler, care a costat aproape 600 de milioane de dolari, are ca scop analizarea, pe parcursul a trei ani si jumatate, a peste 100.000 de stele asemanatoare Soarelui, in constelatiile Lebada, Lira si Calea Lactee.
Sonda Kepler va descoperi, probabil, sute de planete de marimea Terrei sau mai mari, mai mult sau mai putin indepartate de steaua lor, au explicat coordonatorii acestui proiect.
In zona „locuibila”, denumita astfel dupa distanta fata de stelele lor, Kepler ar putea descoperi cateva zeci de planete de tipul terestru, au precizat specialistii americani.
In schimb, daca aceste planete sunt rare, este posibil ca sonda sa nu descopere niciuna, acest lucru putand insemna ca Terra este o exceptie in Univers, a declarat William Borucki, directorul stiintific al misiunii.
NASA a denumit acest telescop spatial in onoarea astronomului german din secolul al XVII-lea, Johannes Kepler, care a descoperit faptul ca planetele se invart in jurul Soarelui pe traseul unor elipse, nu al unor cercuri perfecte.
Din 1995, un numar de 337 de exoplanete (planete aflate in afara sistemului nostru solar) au fost descoperite in jurul unor stele, dar toate sunt mai mari decat Terra si nu intrunesc conditiile pentru intretinerea vietii.
CoRot, satelitul franco-european lansat in decembrie 2006, a carui misiune este descoperirea exoplanetelor, prin scanarea a 90.000 de stele, a descoperit, la inceputul lunii februarie, cea mai mica planeta din aceasta categorie, de doua ori mai mare decat Terra. Temperatura ei este, insa, extrem de ridicata si face ca viata sa nu fie posibila la suprafata ei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.