Napolitana portocalie

Napolitana portocalie

0 200

Napolitana portocalie


Chibitelile priceputilor de tot felul intr-ale politicii au intors deja pe toate fetele Guvernul de pripas cu care premierul Tariceanu s-a aratat Parlamentului. I-au numarat dinainte nu doar voturile pe care le va obtine de la distinsii parlamentari, ci zilele si orele cat se va mentine in noua formula, inainte ca presedintele Basescu sa treaca la solutii disperate. Dac-o mai avea vreuna. El, politicianul doldora in permanenta de variante neasteptate, cu carti masluite cazandu-i generos din manecile costumului la cea mai mica miscare. Ce bine i-ar prinde acum asul de pica! Doar ca nu-l mai are; daca nu se-nfiinteaza imediat cu el vreo Elena Udrea, glisandu-l televiziv din decolteu, macar s-apara de undeva femeia de serviciu de la Golden Blitz sa returneze pagubitului ce-a maturat ea de sub masa preferata a Basescului dupa noptile de facut si desfacut Guverne cu sprit.


Cum deja nu mai e loc de pronosticuri, urari de guvernare lunga sau, dimpotriva, sincere augurari de frangere cat mai degraba a gatului, cea mai nimerita ar fi? abtinerea de la previziuni.


De altfel, reactiile pediste erau atat de previzibile, incat nu meritau nici macar analizate in vreun fel. Dupa cat de intens au facut opozitie pe fata, la guvernare fiind, in sanul Aliantei de la care taman a fost intarcati, era normal s-ajunga chiar pe genunchii reci si colturosi ai cucoanei Opozitii, care-i mai leagana incomod dar generos si pe amicii de la PSD, PRM si PC.


Altceva ar merita, totusi, spus. Un fapt simplu, de-o evidenta strivitoare. O constatare trista si, zic eu, de bun simt. Penelistii tariceni, ca de altfel pedistii basioti, stiau de mult ca se-apropie clipa cand vor ajunge sa guverneze singuri, fara cardasia stingheritoare a fostilor parteneri. Dupa doi ani de criza in sanul Aliantei, tinuta mocnita o vreme apoi lasata sa arda cu valvataie, era clar ca fiecare trebuie sa-si pregateasca solutia de avarie si sa tina pe banca de rezerve un cabinet de inlocuitori. Cand, dupa ce ne-au exasperat cu cotonogeala reciproca si s-au umplut de hematoame, premierul a fost oarecum somat amical de presedinte sa vina c-o solutie, oricare ar fi ea, parea ca comicaria de guvernare pe care-o prestasera pana atunci a luat sfarsit.


Aiurea! Grabit sa completeze posturile ministrilor pedisti cazuti in afara grilei de selectie, PNL-ul a ratat ocazia nesperata ce i s-a aratat ca, putin dupa jumatatea mandatului, sa mai traga un loz. Sa inceapa aproape de la zero, cu un cabinet improspatat cu figuri macar credibile, daca de competenta si integritate nu mai poate fi vorba. Premierul si-a ras de oportunitatea prea darnica de a da peste bot vechilor aliati si prietenilor din Opozitie cu o formula noua, uscata si curata. In locul indivizilor probi si priceputi, cu manecile suflecate pentru a drege ce facusera prost predecesorii, Calin si-a servit masiv clientela politica. Trei dintre noii veniti abia-au avut timp sa-si schimbe salopeta de petrolisti la sondele lui Patriciu; alti trei vin direct din pepiniera unui magnat de Iasi, mare animator al grupului de interese ce sufoca anturajul primului ministru.


Incropeala performata de Tariceanu a fost pe masura reactiei de profund spirit analitic a PSD-ului. Demagogul perfect care este Geoana nu rata pana deunazi nici o ocazie pentru a da de inteles aliatilor si tarii in general ca va fi necrutator si exigent cu componenta eventualului nou guvern. Asa de tare l-a iritat alcatuirea lui ca l-a votat ieri cu doua maini in Parlament; pesedistilor fie le convine facatura, asteptand ca noii veniti s-o dea-n bara mai rau ca cei plecati, fie n-au absolut nici o solutie de interventie si isi pliaza strategia goala dupa miscarile inamicului. Fie amandoua.


Traditia mioritica a brevetat un model de comportament la guvernare; noilor instalati le ia de regula un an-un an si ceva sa deplanga dezastrul pe care l-au gasit la venirea lor, inainte de a pune-n practica ideile aduse de-acasa. Intamplator, e chiar perioada de expirare a napolitanei portocalii ce ni s-a varat intre dinti in noiembrie 2004, cu porunci de trai bun pe post de mod de intrebuintare.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.