Muzeul National Bran se inchide dupa 6 decenii de functionare

Muzeul National Bran se inchide dupa 6 decenii de functionare

0 457

Colectia Muzeului National Bran este constituita din piese care provin din vechiul fond regal, achizitionate de muzeu, incepand cu 1957 si piese donate sau transferate de la alte institutii. In total 10.000 de exponate care apartin insa statului roman. O parte vor fi predate spre expunere in Castelul Bran iar o parte Muzeului de Istorie Brasov

Luna august este termenul pana la care va mai putea fi vizitat muzeul de la Bran. Cladirea va intra in administrarea familiei de Habsburg, care detine si Castelul Bran. Obiectele de patrimoniu ale muzeului vor fi expuse totusi fie in Castelul Bran fie la Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
Muzeul National Bran functioneaza in cladirea Vamii Medievale Bran care din luna august va trece in administare privata asa ca muzeul va fi inchis.
Printre exponate exista multe piese care au apartinut Reginei Maria. Unul din cele mai valoroase obiecte de colectie este un pat superb, realizat intr-un atelier italian. Piesa a fost daruita Reginei Maria de catre actrita Marioara Voiculescu. Regina Maria a ales sa duca patul in dormitorul regelui Ferdinand de la etajul al doilea al Castelului Bran. Are doua panouri cu scene religioase – Nasterea lui Hristos si Inchinarea Magilor – iar restul elementelor in stil baroc cu coloane in torsada impodobite cu trandafiri au fost realizate mai tarziu, la sfarsitul secolului al XVII-lea sau poate chiar al XVIII-lea
Muzeul gaduieste insa multe alte obiecte de colectie care amintesc de familia regala.muzeu bran1
Intr-o camera Neo-Roccoco exista un salon cu piese de mobilier realizate in secolul al XIX-lea la Mainz in atelierului lui August Bembe. Sunt piese de muzeu aurite sculptate si pictate cu personaje in costume de epoca si ornamente florale.
Colectia Muzeului National Bran este constituita din piese care provin din vechiul fond regal, achizitionate de muzeu, incepand cu 1957 si piese donate sau transferate de la alte institutii. In total 10.000 de exponate care apartin insa statului roman. O parte vor fi predate spre expunere in Castelul Bran iar o parte Muzeului de Istorie Brasov.
Muzeul National Bran mai are in administrare si Muzeul Satului Branean, insa acesta va ramane in administrarea Consiliului Judetean Brasov, ca sectie a Muzeului de Etnografie Brasov si va fi transformat intr-un eco-muzeu. Muzeul Bran a fost infiintat in 1957, iar pana in 1991 a fost administrat de autoritatile locale judetene, fiind apoi preluat de Ministerul Culturii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.