Muzeografii brasoveni se pregatesc pentru Noaptea muzeelor

Muzeografii brasoveni se pregatesc pentru Noaptea muzeelor

0 494

Sambata, 16 mai, Muzeele de Istorie, de Etnografie, de Arta, Casa Muresenilor dar si Prima Scoala Romaneasca vor avea portile deschide pina la miezul noptii. Anul acesta evenimentele vor fi scoase si afara, in fata muzeelor, in Piata Satului sau Parcul Central

Sambata, 16 mai, Muzeele de Istorie, de Etnografie, de Arta, Casa Muresenilor dar si Prima Scoala Romaneasca vor avea portile deschide pina la miezul noptii. Anul acesta evenimentele vor fi scoase si afara, in fata muzeelor, in Piata Satului sau Parcul Central. Pentru a sensibiliza opinia publica si autoritatile fata de pericolul pierderii patrimoniului national, fiecare muzeu va acoperi un exponat cu pinza neagra, in forma de protest.

Evenimentul care a scos mii de brasoveni anul trecut din case dupa lasarea intunericului va dura 6 ore, de la ora 18.00 pina la miezul noptii. Vor fi deschise Muzeele de Istorie, de Etnografie, de Arta, Casa Muresenilor si Prima Scoala Romaneasca.

Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brasov, spune ca institutia pe care o conduse da posibilitatea brasovenilor sa petreaca o seara dinamica, una care va include si o expozitie a imaginilor filmate cu Brasovul, din 1920 pina la defilarile RPR.

In fata muzeelor, in Piata Sfatului si Parcul Central vor avea loc evenimente in aer liber, programe interactive, demonstratii de aeromodelism, de dans si pictura.muzeu etnografie2

Cei care vor alege sa viziteze Muzeul Prima Scoala Romaneasca vor avea ocazia rara sa vada cele doua paraclise ale bisericii-monument Sf Nicolae – cu picturi originale din sec 18, care ii infatiseaza pe sfinti ilustrand teza lui Copernic, invartind Pamintul in jurul Soarelui, scena apocalipsei – dar si manuscrise extrem de pretioase.

Muzeele din toata tara se raliaza, in noaptea dedicata lor, unui protest inedit, prin care vor acoperi cate un exponat pretios cu panza neagra, pentru a trage un semnal de alarma asupra situatiei delicate a patrimoniului national.

La Muzeul de Istorie, intrarea va fi libera; celelalte spatii muzeale brasovene vor percepe o taxa simbolica.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.