Mutare soc: Iliescu sa candideze pentru sefia PSD?

Mutare soc:
Iliescu sa candideze pentru sefia PSD?

0 89

Agitatia in PSD a atins punctul de firbere iar in unele zone cota de inundatie. Se fac si desfac scenarii, viitoare echipe de conducere se bat in public, se depun candidaturi sau se pleaca din partid. Situatia trebuie sa fie destul grea daca s-a ajuns ca Ion Iliescu sa fie solicitat, la 80 de ani, pentru un nou mandat de conducere a pertidului.

Mitrea si Nastase il vor pe Iliescu
„Surse din formatiunea social-democrata ne-au declarat ca Iliescu a primit o oferta de a prelua PSD, venita de la Miron Mitrea si Adrian Nastase, in urma cu cateva zile, dupa ce fostul presedinte al PSD a anuntat ca renunta la orice functie in partid. Planul era ca Ion Iliescu sa conduca partidul cel mult un an, timp in care sa se faca alegeri in toate organizatiile si sa fie organizat apoi un nou congres”, se arata intr-un articol aparut in ziarul „Gandul”.
La congresul de sambata ar urma sa fie aleasa, pe langa „presedintia Iliescu”, si o conducere restransa, din maximum 15 persoane, care sa se ocupe de organizarea partidului. „Adversarii lui Geoana au calculat ca doar o personalitate ca Ion Iliescu poate sa fie acceptata de marea masa a delegatilor la congres, data fiind popularitatea foarte mare a acestuia in partid si lipsa ambitiilor personale si a unor planuri politice pe termen lung, de care ar putea fi suspectati restul pretendentilor la sefia PSD”, se precizeaza in articol.
Ion Iliescu a confirmat pentru Gandul ca i s-a propus preluarea, pentru o perioada de timp, a sefiei partidului, pe care a declinat-o.
„Oamenii mi-au prezentat diverse propuneri fata de problemele care exista. Ma gandesc si eu, bineinteles, cum sa iesim din criza. In loc sa ne preocupam de problemele de fond ale asezarii partidului pe baze serioase, trebuie sa cautam solutii la unele aspecte, care ar trebui sa ramana, totusi, marginale”, a spus Iliescu, citat de ziar. In amterial se precizeaza ca Iliescu a declinat oferta, sustinand ca pentru varsta lui „ar fi, totusi, prea mult”.
„Eu ma incadrez in prevederile unor pozitii de reprezentare onorifica, dar ca sa ma angajez acum, la 80 de ani, sa preiau partidul, e cam mult”, a declarat presedintele de onoare, ciatat de „Gandul”, precizand ca nu-si acorda timp de gandire, decizia fiind finala.

Viorel Hrebenciuc – reactivat
Dupa o perioada in care nu prea a mai fost vazut in public, afectat probabil si de infrangerea lui Geoana la prezidentiale Hrebenciuc s-a retras din prim planul politicii social-democrate. Intrebat de jurnalsiti, in perioada de lansare a congresului, pe cine va sustine pentru functia de presedinte al PSD, Viorel Hrebenciuc a raspuns: „Eu sunt intotdeauna in tabara castigatoare. Lasati-mi placerea pentru mai tarziu”.
Viorel Hrebenciuc a fost fotografiat joi dupa amiaza de catre iesind din sediul in care Ion Iliescu isi are biroul, la Institutul Sincai.
Ion Iliescu nu a negat si a declarat ca Hrebenciuc a venit cu treburi si ca a trecut sa-l salute. „Au trecut mai multi pe la mine astazi. Sunt colegi de partid care vin sa ma salute, vin la parter la institut cu treaba si urca si la mine sa ma salute. Nu vad care este problema. Da, a trecut pe la mine si domnul Hrebenciuc sa ma salute azi”. La intrebarea daca s-au negociat sustineri pentru congres Iliescu a raspuns iritat „Nu s-a discutat despre acest lucru, nu s-a negociat nimic, ei asta-i buna.”
Din cate se spune Hrebenciuc ar fi discutat atat cu Adrian Nastase cat si cu Victor Ponta sustinerea la congres si votul delegatilor din Moldova in favoarea celor doi.
Potrivit unor surse social democrate, Viorel Hrebenciuc s-ar fi intalnit si cu Adrian Nastase la inceputul saptamanii in Bacau. Nastase ar fi primit promisiunea lui Hrebenciuc ca delegatii organizatiilor din Moldova vor vota impotriva lui Mircea Geoana la Congres.
O alta informatie aparuta in ultimele zile in presa il dau pe Hrebenciuc sustinator al lui Victor Ponta. Potrivit unor surse din interiorul PSD, Hrebenciuc l-ar sustine la sefia PSD.
Joi, cand Ponta si-a depus oficial candidatura pentru sefia partidului a declarat, ca are sprijinul presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.
Regruparea fostilor lideri social-democrati, multi dintre ei igonorandu-se o lunga perioada de timp, demonstraza situatia foarte grea la care s-a ajuns in partidul condus de tandemul Geoana – baroni locali. Presiune “greilor” din PSD pare sa fi dat cateva rezultate. Principala batalie legata de votul individual sau pe echipe pare sa fie castigata. Intr-o ultima instanta, in respect si cu Statului PSD, candidaturile s-au depus individual. Si in aceasta situatie putem asista la o repliere a interesatilor din jurul lui Geoana care, prin controlul votului delegatilor la Congres, pot obtine ce au vrut – conducerea partidului de acelasi Grup.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.