Muscata de vipera

Muscata de vipera

0 487

Datorita caldurilor excesive si a vremii schimbatoare din aceasta vara, cu furtunile ei, si viperele, ca toate celelalte animale, au devenit parca mai agresive. Daca in alti ani ele atacau doar cand se simteau in primejdie iminenta, mai nou ataca tot ce le iese in cale.
Duminica, o brasoveanca de 36 de ani, aflata in apropierea Cabanei Capra din Muntii Fagaras, a fost muscata de o vipera.
Pentru salvarea femeii, salvamontistii argeseni i-au acordat primul ajutor, aceasta fiin transportata de urgenta la un spital din Ramnicu Valcea, unde a ramas sub supraveghere medicala, starea ei fiind stabila.
Salvamontistii spun ca turista a avut mare bafta pentru ca vipera a muscat-o cu un singur colt iar rana nu a fost profunda, astfel cantitatea de venin intrata in sange fiind mai mica.

Ce este de facut in caz ca ni se intampla sa fim muscati de vipere?
Candva am aflat de la un locotenent de vanatori de munte ca, pentru a fi cat mai ferit de atacurile viperelor, este indicat sa se poarte bocanci, cu ciorapi deschisi la culoare intorsi peste carambul bocancilor. Vipera este atrasa de culoarea deschisa si musca acolo, insa da de pielea bocancului si nu atinge omul. De aceea, in uniforma acestui corp de armata apare bocancul cu ciorap alb intors peste el pe din afara.
Daca totusi omul este muscat – muscatura apare ca doua intepaturi cam la 3 – 4 milimetri una de alta – se va face un garou, se va suge de catre cineva din grup, care stie ca nu are mici rani in gura, cat mai mult posibil din locul unde este muscatura si se va arde cat mai bine locul cu un cutit inrosit in foc, daca victima intelege sa reziste. In general, vanatorii, in asemenea cazuri, pun pe muscatura praf de pusca scos de la un cartus si ii dau foc, asa dupa ce au scormonit rana cu un cutit pentru ca sangele sa iasa impreuna cu veninul. Acest lucru mi l-a destainuit marele vanator care a fost Aristide Stavros, din intamplare nasul meu, asa ca la sigur nu este poveste vanatoreasca.
Bineinteles ca va fi alertat salvamontul, pana la sosirea acestuia cel muscat trebuind sa stea cat mai nemiscat pentru a nu se raspandi veninul prea mult in organism.
In context trebuie aminit ca , la Brasov, cel mai des pot fi intalnite vipere pe versantul sudic al Tampei, dar si pe zona insorita de pe Warthe sau pe stancile de la Pietrele lui Solomon. De fapt este vorba de toate zonele bine incalzite de soare si stancoase. Iar daca omul vede vipera, este indicat sa o goneasca folosind un bat sau asa ceva. Sarpele nu ataca in asemenea cazuri decat doar daca omul ajunge chiar langa el sau il calca.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.