Murul (Rubus fructicosus).

Murul (Rubus fructicosus).

0 254

 


Este un arbust peren, cu ramuri lungi, flexibile si tepoase. Creste salbatic in toata Europa. Frunzele se aduna in manunchiuri, sunt ovale cu margini zimtate. Face flori albe si roz in mijlocul verii. Fructele sunt dulci si se innegresc pe masura ce se coc, trecand de la culoarea verde-roz-rosu-violet inchis spre negru.


Fructele contin: vitamine A si C, acizi organici, saruri, materii grase, ulei esential.


1.      Proprietati :


?         Astringent


?         Antiseptic


?         Antidiareic


?         Hemostatic


?         Diuretic


?         Antiinflamator


?         Antibacterian


2.      Indicatii:


?         Diaree


?         Colite


?         Gingivite


?         Gastroenterite


?         Fistule anale


?         Leucoree


?         Afectiuni renale si ale vezicii urinare


3.      Parti utile :Frunzele si fructele


?         Frunzele tinere se culeg primavara inainte de inflorire. Se usuca, se farmiteaza si se folosec la infuzii si decocturi.


?         Uneori frunzele prospete se folosesc la aplicatii externe in cazuri de ulceratii usoare ale pielii.


?         Fructele se culeg toamna cand sunt coapte pentru consumul proaspat, decocturi sau pentru conservare sun forma de gemuri si dulceturi. Se pot folosi pentru prepararea unui lichior foarte apreciat in strainatate, astfel : Se strivesc fructele si se acopera cu alccol de 90; se tine infuzia 3 luni pana cand capata culoarea murelor coapte, se decanteaza si se amesteca apoi cu un sirop din zahar in acre se adauga apa, astfel ca in final sa se obtina o bautura nu prea tare.


?          Fructele sunt consumate ca atare, fiind bogate in vitamina C si zaharuri naturale.


4.      Utilizari medicinale :


o       Intern-Infuzie, 1 lingurita la 250ml apa. Lasati sa infuzeze 10 minute, strcurati si beti 3 cani pe zi intre mese. Se foloseste in cazuri de diaree moderata.


?         Intareste capilarele si este amtibacterian


?         In cazul gripei, raceli si tuse, ceaiul este indicat.


?         Infectii urinare – o lingura de frunze de mur, una de frunze de afin si o lingurita de fructe de afin se pun la inmuiat de seara pana dimineata in jumatate de litru de apa. Dimineata se strecoara, iar plantele care raman se oparesc cu jumatate de litru de apa fierbinte, dupa care se asteapta sa se raceasca. La sfarsit, se combina cele doua licori, obtinandu-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea cate o jumatate de cana din ora in ora.


?         Diaree – se ia din doua in doua ore o jumatate de lingurita de frunze uscate si, eventual, un varf de cutit de mure uscate


o       Extern-Decoct .


?         Inflamatiilor gatului, ulceratii bucale. Puneti 10g de frunze uscate in 100ml de apa. Dati in clocot, apoi lasati sa infuzeze 15 minute, strcurati sia adugati miere. Folositi ca apa de gura sau gargara.


?         Leucoree – o lingura de frunze de mur se oparesc cu jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la racit. Se fac spalaturi cu irigatorul, de doua ori pe zi, vreme de o saptamana, dupa care se face o pauza de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamatia, in ceai se adauga si jumatate de lingurita de flori de musetel.


?         Hemoroizi, fisuri anale – cinci linguri de frunze se oparesc cu doi litri de apa clocotita, se lasa la racit, dupa care se filtreaza. Se face o baie de sezut cu acest extract vreme de 10 minute, dupa care se strecoara printr-un tifon, frunzele ramase folosindu-se pentru o cataplasma ce se tine o ora pe anus.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.