Muresul in festival medieval

Muresul in festival medieval

0 304

Peste 100 de cavaleri si domnite, 70 de artisti populari, 50 de trubaduri si peste 40 de actori isi dau intalnire, incepand de luni, timp de o saptamana, la Targu Mures, unde va avea loc primul festival medieval din istoria orasului, MedievArtFest.
La editia din acest an, care se deruleaza sub genericul “Obiceiuri si Cavaleri medievali”, si-au anuntat participarea sapte ordine cavaleresti: Ordinul Cavalerilor din Tara Barsei – Brasov, Ordinul Cavalerilor Gladius Dei – Sibiu, Ordinul Basarabilor – Bucuresti, Ordinul Musatinilor – Bucuresti, Ordinul Cavalerilor Lup – Targu Mures, Ordinul Cavalerilor ArtGotici – Sibiu si Ordinul Csabafiak, care vor oferi un spectacol de exceptie.
Directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca manifestarea este organizata de Fundatia Culturala “Scena”, Fundatia Culturala “Delta”, de “Mammoth Stage” si de Primaria Targu Mures si este structurata pe doua mari componente.
In prima parte, in perioada 29 septembrie – 2 octombrie, “MedievArtFest” va fi un festival national al artelor medievale si se va axa pe conferinte, seminarii, expozitii de pictura, foto, expozitii muzeale, lansari de carte si vizionari de filme.
In intervalul 3 – 5 octombrie, in Cetatea din Targu Mures vor fi organizate parade, turniruri cavaleresti, concerte de orga, teatru ambulant, teatru pentru copii, muzica si dansuri medievale, arderi pe rug ale vrajitoarelor, procesiuni, procese publice, carnaval nocturn, taur la protap, degustari de vinuri, jocuri medievale, initieri in lupte medievale, scoli de dans medieval, schimbari de garda, cine cavaleresti, recitaluri de poezie religioasa.
Cetatea din Targu Mures este decorata intr-un stil rustic medieval, cu tarabe din stuf, lemn si coceni de porumb, spanzuratori, hanuri care servesc mancare “la botul calului”, incepand cu traditionalul gulas si terminand cu vitelul la protap. Peisajul este completat de mestesugari, artisti populari, trubaduri si menestreli.
In prima zi a manifestarii, in cladirea manutantei din Cetatea Targu Mures, va avea loc conferinta ‘Icoana – Mijloc de transmisie culturala medievala si postmedievala la romani’, sustinuta de Nicolae Baciut, Marcel Naste si Calin Bogatean, urmata de lansarea volumului “Muntele Athos despre Muntele Athos”, de Nicolae Baciut.
Tot in deschiderea festivalului va avea loc vernisajul expozitiei “Crucea – Simbol de biruinta. Trecut, Prezent si Viitor”, de Marcel Naste, vernisajul expozitiei de fotografie “Harta arheologica a Targu Muresului”, o expozitie de bresle si una despre istoria orasului Targu Mures.
Programul artistic se va desfasura pe patru scene diferite din cetate, unde, pe langa cele sapte ordine cavaleresti, vor evolua formatii de muzica populara si medievala, trupe de teatru si voluntari.
Proiectul “MedievArtFest” este de durata, deja fiind stabilite temele pentru urmatorii ani: editia din 2009 – “Eroi si fapte medievale”, cea din 2010 – “Civilizatie si cultura medievala, constructie si lucrari”, editia 2011 – “Spatiul romanesc in perioada medievala”, iar cea din 2012 se va derula sub genericul “Europa medievala”.
Liviu Pancu a precizat ca din anul 2009, festivalul va deveni itinerant si se va desfasura in alte opt cetati din tara. Pancu a precizat ca festivalul de la Targu Mures se va derula pe parcursul a sapte zile, in timp ce in restul cetatilor se va desfasura timp de trei zile.
Regizorul a aratat ca pentru stabilirea celor opt cetati s-a luat legatura cu primarii localitatilor care detin cetati medievale impreuna cu care sa stabileasca detaliile.
Potrivit lui Liviu Pancu, directorul general al „MedievArtFest” 2008 este Andrei C. Dumitru, iar directorul onorific este Eugen Ovidiu Chirovici, care a stabilit contacte cu ordine cavaleresti din Anglia, Germania, Franta, Grecia, pentru continuarea proiectului in anii urmatori.
Scopul proiectului este stimularea tuturor artistilor autentici populari nationali si internationali, infiintarea unui Festival al Artelor si Mestesugurilor Medievale in Cetatile Transilvane, dezvoltarea turismului local, influentarea societatii civile pentru a se implica in evenimente de gen si atragerea de fonduri europene in Turismul Cultural.
Organizatorii spera sa atraga in zona iubitori de arte medievale, familiarizarea si culturalizarea localnicilor in artele medievale, dezvoltarea turismului cultural local, promovarea valorilor locale traditionale, etnice si religioase si dezvoltarea activitatilor economice, serviciilor si turismului in perioada festivalului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.