În vizor : reabilitarea pietonalului din cartierul Răcădău

În vizor : reabilitarea pietonalului din cartierul Răcădău

0 194

Prima etapă a proiectului de reabilitare a pietonalului din cartierul bra;ovean Răcădău, care porneşte din strada Tâmpei, a fost prezentată în Consiliul Local. Arhitectul Lucian Păltănea şi peisagistul Christian Voinescu au vorbit despre proiectul care va schimba faţa pietonalului şi care a pornit exact de la nevoiele semnalate de cetăţenii din Răcădău.
Conceptul include mai multe direcţii de proiectare care vor fi puse în practică:
– „Mobilitate pe mai multe viteze“ – include nevoia de deplasare ale tuturor celor care vor tranzita acest spaţiu, fie ca pietoni, fie cu bicicleta, pe role sau cu un cărucior de copii de exemplu, astfel încât fiecare categorie să poată utiliza spaţiul având la dispoziţie elemente specifice nevoii sale de mobilitate şi fără a împiedica celelalte categorii. Acest concept a fost pus în practică prin construirea de rampe care respectă ultima legislaţie europeană în domeniu, trepte şi taluzuri
-Elementul apă – fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă şi lumini, astfel încât utilizatorii spaţiului că poată interacţiona direct cu apa şi să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride.
Fântâna va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproxiamtiv 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită.
Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii şi dimensiunile sale vor fi replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur şi foarte rezistent în timp) şi va fi mărginită de arbori
– Combaterea insulelor de căldură – prin mărirea suprafeţelor verzi şi plantarea de arbori cu talia mare (arborii vor avea aproximativ 4 metri încă de la plantare şi vor avea deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reţine praful şi, desigur, vor avea şi un rol estetic. Au fost aleşi arbori adaptaţi la microclimatul urban şi la zona de climă specifice Braşovului (arţar, jugastru, scoruş, magnolie, măr pădureţ etc). Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantaţi 15 arbori, în două jardiniere cu suprafaţa de peste 200 mp fiecare şi care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundaţia pietonalei şi umplerea spaţiului cu pământ. Zona de vegetaţie va fi completată cu arbuşti floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire şi vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupăr, jneapăn etc)
– creşterea vizibilităţii şi atractivităţii zonei pentru utilizatori, în special pentru copii, şi crearea unei identităţi vizuale uşor de observat de pe înălţimile din jur (Tâmpa şi Dealul Melcilor). Pardoseala va fi colorată şi va avea anumite desene, iar pavajul va fi realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilit…
D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.