Mungiu a castigat „Oscarul” european

Mungiu a castigat „Oscarul” european

0 103

Filmul lui Cristian Mungiu- „4 luni, 3 saptamini si 2 zile” a reusit sambata seara sa reputeze o victorie istorica pentru cinematografia romaneasca.


??????????? Cristian Mungiu,? a obtinut, sambata seara, la Berlin, Marele Premiu al Academiei Europene de Film, pe 2007, echivalentul european al Oscarului.


??????????? Este pentru prima data cand o pelicula romaneasca obtine distinctia suprema decernata de Academia Europeana de Film. Desi a concurat cu filme de succes, filmul regizorului roman nu a lasat nicio sansa adversarelor sale, castigand la categoria „Cel mai bun film” si „Cel mai bun regizor”.
??????????? Cristian Mungiu si-a adugat, la deja bogatul palmares, si premiul pentru „Cel mai bun regizor european”. „4, 3, 2” a mai castigat, dupa Palme d’Or si premiul FIPRESCI, decernat, tot la Cannes, premiul pentru „Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm”.


??????????? „Premiul pentru cel mai bun regizor si pentru cel mai bun film inseamna o recunoastere a faptului ca un cinematograf independent european, chiar si provenind dintr-o tara din est, primeste recunoasterea pe care o merita si ca nu exista niciun fel de parti-pris-uri la nivelul acesta, ca nu ai nevoie de un buget foarte mare ca sa zici o poveste care este ascultata”, declarat dupa festivitate regizorul.

??????????? Referitor la posibilitatea de a se incorona si la Premiile Oscar, stiindu-se faptul ca, de cele mai multe ori, filmul incoronat la Berlin a triumfat si la Los Angeles, Mungiu a declarat sceptic ca publicul american este obisnuit cu alt gen de filme si ca, deocamdata, este fericit pentru premiile europene. Totusi, speram ca pe 22 ianuarie, cand va fi anuntata lista filmelor care intra in concurs pentru Oscar, pe ea sa se regaseasca si „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.