Munca la negru in Spania

Munca la negru in Spania

0 85

Autoritatile spaniole au constatat ca, la 30 septembrie 2007, din cei peste 500.000 de romani cu drept de rezidenta in Spania, doar ceva mai putin de jumatate lucrau cu acte in regula. Aceasta constatare a putut fi facuta in baza inregistrarilor la sistemele de securitate sociala, deci a unui contract de munca legal.


Concluzia nu poate fi alta decat ca ceilalti lucreaza la negru sau se ocupa cu cersitul si alte afaceri necurate.


La acestia se mai adauga si cei dati afara? sau plecati de buna voie si preventiv, din Italia si Franta – se cunoaste prea bine ce se intampla cu romanii din Italia – si care nu au vrut sa se intoarca intr-o Romanie fara perspective.


Doamna Liliana Bogdan, director responsabil cu protectia cetatenilor romani in strainatate din cadrul Agentiei Romane pentru Ocuparea Fortei de Munca declara:


“Numarul celor care lucreaza la negru, deci nu sunt cotizanti la securitatea sociala din Spania, este relativ ridicat. Sigur ca lucrul acesta se intampla si cu ajutorul angajatorilor, insa cei care au in primul rand de suferit pentru ca accepta sa munceasca la negru sunt lucratorii, pentru ca astfel se expun practic la diferite riscuri.”


Acesta si este adevarul. Daca te lipesti de vreun accident sau vreo boala cu internare obligatorie, iti platesti sederea in spital cu banii pentru care ai muncit, riscand, la negru.


Iar acestor lucratori la negru “oficiali” li se mai adauga si imigrantii fara drept de rezidenta, care sunt estimati a fi in numar cel putin egal cu cel al rezidentilor.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.