Munca la negru – 25% dintre angajaÅ£ii au diplome universitare

Munca la negru – 25% dintre angajaÅ£ii au diplome universitare

0 81
Aproximativ un sfert (20% – 30%) dintre angajaÅ£ii la negru deÅ£ine diplome universitare în ţări precum România, Belgia, Cipru, FranÅ£a, Grecia, Israel, Rusia, Ucraina ÅŸi Regatul Unit, potrivit raportului 'In From the Shadow: integrating Europe's informal labor ', publicat de Banca Mondială.
"În Cehia, Ungaria, România ÅŸi Slovenia o parte mare a celor care muncesc la negru sunt angajaÅ£i în activităţi de înaltă calificare, non-manuale. Pe de altă parte, în Italia, Portugalia ÅŸi Spania, o mare parte dintre muncitorii la negru sunt angajaÅ£i în muncă manuală, de calificare scăzută", se arată în document. Potrivit raportului, în România miÅŸcarea ÅŸomerilor către munca la negru a fost mai mare ÅŸi mai rapidă decât cea spre munca legală.
"Taxele ÅŸi contribuÅ£iile sociale sunt menÅ£ionate ca fiind motivaÅ£ii importante pentru a munci la negru. În Ungaria ÅŸi Lituania între 30-35% dintre repondenÅ£i au declarat că taxele sunt cel mai important motiv pentru a munci la negru, iar în Slovenia, România, Slovacia ÅŸi Bulgaria procentul se situează la 10% din răspunsuri', informează sursa citată.
Aceasta mai arată că în Republica Cehă doar 3% din salariaÅ£i au primit salariile în plic, în ultimele 12 luni, în Slovenia 5%, în Polonia ÅŸi Lituania 11%, în Letonia 17%, iar în România 23%. 'În România, angajaÅ£ii au primit aproximativ 70% din salariile lor în acest mod, în timp ce în alte ţări ponderea salariului nedeclarat ca un procent din total salariu era mult mai mic", se arată în studiu.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.