Munca in Danemarca

Munca in Danemarca

0 223

Departamentul pentru Munca in Strainatate a anuntat ca cetatenii romani care vor sa lucreze legal in Danemarca au nevoie de permis de munca si de sedere, document care se elibereaza de catre Serviciul Danez pentru Imigratii.


Potrivit DMS, inainte ca cetateanului roman sa i se acorde autorizatia de munca, se face o verificare intrucat au prioritate la angajare cetatenii danezi si ai statelor membre UE, cu exceptia celor din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria si Bulgaria.


Viitorul angajat trebuie sa depuna o cerere tip la Serviciul Danez pentru Imigratii, alaturi de documentele pe care trebuie sa le depuna angajatorul, pentru a putea obtine permisul de munca si sedere si trebuie sa indeplineasca cateva conditii, cum ar fi ca angajarea sa se faca pentru o durata a timpului de lucru de cel putin 30 de ore pe saptamana, pe baza unui contract valid, in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca danez, angajatorul sa fie inregistrat la organele fiscale daneze si compania sa nu fie implicata in greve, inchideri de unitati sau blocaje financiare si de asemenea, angajatorul trebuie sa aiba o oferta speciala de angajare pentru solicitant, sau sa prezinte un contract de munca semnat de ambele parti.


Serviciul Danez pentru Imigratii poate cere o declaratie de la consiliile locale regionale de munca, iar solicitantul poate incepe munca numai dupa emiterea permisului de munca si de sedere, acesta acordandu-se numai pentru profesia specificata in formularul tip.


In cazul in care solicitantul primeste o noua oferta de munca, el trebuie sa faca o noua cerere pentru obtinerea unui nou permis de munca si de sedere catre Serviciul Danez pentru Imigratii. Daca aceasta institutie refuza emiterea permisului, decizia poate fi contestata la Ministerul Danez al Afacerilor pentru Refugiati, Imigratii si Integrare.


Permisul de munca si sedere are o valabilitate de un an, cu posibilitatea prelungirii, iar cercetatorii, profesorii, functionarii in pozitiile de conducere si specialistii pot obtine permisul de munca si sedere pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea extinderii acestuia pana la 4 ani.


De asemenea, permisul de sedere in Danemarca nu se acorda pe o perioada mai lunga decat perioada contractului de munca, iar dreptul de sedere este nul la expirarea dreptului de munca al angajatului.


Permisul de munca este emis si se transmite angajatorului cand angajatul s-a inregistrat la Biroul local de evidenta statistica a populatiei, iar angajatii care fac dovada ca au lucrat in Danemarca o perioada neintrerupta de 12 luni pot obtine statutul de „angajat inregistrat”. In astfel de situatii, in locul permisului normal de sedere, acestor angajati li se va emite un document care dovedeste inregistrarea lor la The Danish Immigration Service, document care nu are o data de expirare si permite angajatului sa schimbe locul de munca fara obtinerea permisiunii de la The Danish Immigration Service.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.