Multi romani au probleme cu nervii

Multi romani au probleme cu nervii

0 65

Situatia tot mai grea cu care se confrunta locuitorii tarii noastre este reflectata de un studiu in care se arata ca tara noastra se afla pe locul 5 in Europa ca incidenta a tulburarilor psihice, iar 20% dintre romani sufera, in acest moment, de o tulburare psihica. Dr. Alexandru Paziuc, medic primar in Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc, a explicat situatia prezenta in studiu: „Statisticile arata ca problemele de sanatate mintala sunt subestimate, ca exista inca lipsa de intelegere si interes din partea statului, a factorilor de decizie si putere privind politicile de sanatate mintala, suferinta si drepturile persoanelor cu disabilitati psihice”.
Acesta a mai precizat ca multe dintre afectiunile psihice sunt tratabile sau pot fi tinute sub control, una dintre acestea fiind schizofrenia. Aceasta afectiune este o tulburare care afecteaza o persoana din 100, un simplu calcul aratand ca in Romania traiesc 22.000 de persoane care au aceasta boala.
Potrivit mai multor studii, bolnavii cu tulburari psihice care beneficiaza de sprijinul familiei, al societatii, al medicilor si al medicamentelor se pot integra intr-o viata normala, iar boala psihica nu este intotdeauna echivalenta cu pierderea discernamantului. De aceea, este foarte importanta tratarea persoanelor afectate de o boala psihica in comunitate, reintegrarea familiala si socio-profesionala.
In acest sens, Centrul de Sanatate Mintala Campulung Moldovenesc, in parteneriat cu Fundatia „Orizonturi”, a organizat o campanie pentru combaterea discriminarii si atitudinii negative fata de persoanele cu problemele de sanatate mintala.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.