Multe secrete la ceas de seară! Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și...

Multe secrete la ceas de seară! Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Tăriceanu întâlnire cu prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu

0 111

Liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit joi, biroul său din Parlament, cu prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. La ședință au participat și Ministrul Teodorovici, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă și liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Chițoiu. O întâlnire care a durat peste petru ore. Călin Popescu Tăriceanu, primul care a plecat de la ședință, dar a refuzat să vorbească cu presa.

Daupă unele surse din interiorul Coaliției, se pare că pe agenda discuțiilor s-au aflat mai multe puncte printre care și ordonanța 114/2019. Întâlnirea are loc în contextul în care au existat o serie de discuții în Coaliția de guvernare PSD-ALDE despre modificarea „ordonanței lăcomiei”. ALDE a solicitat în repetate rânduri partenerilor de guvernare să modifice OUG114/2019 la capitolul taxarea pe domeniile energie și bănci.
Premierul Viorica Dăncilă spunea luni că nu va abroga „Ordonanța lăcomiei”, pentru că are și „aspecte bune”, și că vor fi doar unele modificări, tot prin Ordonanță de Urgență a Guvernului. Ea nu a precizat ce anume va fi modificat în Ordonanța 114, susținând că nu sunt finalizate discuțiile cu toți cei implicați. Dăncilă a fost audiată luni în plenul Camerei Deputaților pe tema OUG 114, care introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Premierul a venit în Parlament la solicitarea liberalilor, care cer Guvernului abrogarea actului normativ, acuzând că prevederile ordonanței duc România în faliment.
Legat de acest subiect, Comisia Europeană a anunțat joi că a demarat o procedură de infringement împotriva României din cauza controversatei OUG 114/2018. Comisia a constat că obligarea producătorilor de gaze să vândă la prețuri plafonate timp de trei ani este contrară legislației europene. Potrivit Comisiei, astfel de măsuri nu sunt „adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”.

Din biroul lui Liviu Dragnea, datorită unui sistem de protecție/bruiaj nu iese nimic. Pentru că nimeni nu a dorit să facă declarații, după o întălnitre ce a durat peste patru ore, este de presupus, asta și pentru că Darius Vîlcov a fost alături de Liviu Dragnea, că au fost abordate și alte teme.
Nu credem că s-a trecut peste subiectul ultimelor zile, repatrierea Rezervei de aur de la Londra. Deși sunt destui care declară ca nu vom vedea niciodată acasă Rezerva de aur, o soluție rămâne desecretizarea Contractului și a tuturor adiționalelor care au stat la baza trimiterii aurului la Londra. Trebuie forțată o clarificare până la pensionarea efectivă/plecare lui Isărescu.
La acesta temă s-a adugat și o clarificare legată de modicarea modului de constituire a ROBOR (unul din instrumentele de jaf al sistemului bancar). Vă reamintim că la dezbaterea de Senat prim viceleguvernator BNR, Florin Georgescu, a dezvăluit că se lucrază la o nouă modalitate de fixarea a ROBOR. De altfel ROBOR va scos din OUG/2018.
Nu credem că nu s-a abordat, și aceasta ar putea fi cel mai important subiect de discuție – cine îi va urma lui Mugur Isărescu. Deși un interimat asigurat de Florin Georgescu, după plecarea lui Isărescu, undeva prin luna mai a.c., este o soluție constructivă.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.