Mugur Isărecu informează – inflaţia a crescut în lunile martie şi aprilie

Mugur Isărecu informează – inflaţia a crescut în lunile martie şi aprilie

0 99

Inflaţia a crescut în lunile martie şi aprilie peste nivelul prognozat şi va continua să fie de peste 3,5%, a anunţat, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Printre factori care menţin o rată ridicată a inflaţiei în ţara noastră, ar fi în concepția lui Isărescu, scumpirile la alimente, combustibili şi tutun, dar şi creşterile salariale.

Așa cum era de așteptat Isăresu nu a ratat ocazia să includă printre cauze și taxa impusă băncilor/companiilor prin Ordonanţa 114, Taxa pe lăcomie (bancară).
Guvernatorul BNR s-a arătat, de asemenea, sceptic în privinţa efectelor pozitive pe care autorităţile le scontează prin aplicarea noului indice care influenţează nivelul dobânzilor la creditele bancare în lei, IRCC.
Mugur Isărescu: „Nici acest IRCC să nu-l aşteptaţi că vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte. Asta e o chestiune.
A doua chestiune – m-am uitat pe ultimele cifre, peste 50% din credite se dau acum cu dobândă fixă. S-ar putea ca peste un an să constatăm că facem referire la acelaşi lucru, too much noise for nothing, mult zgomot pentru nimic.
„, relatează Rador.
Este adevărat, zgomotul îl face sistemul bancar ăn frunte cu BNR, Dar rezultate sunt, noul indice a scăzut. Adică ne apropiem și noi, cu sau fără voia guvernatorului Isărescu, de normalitatea realației bancă-cetățean din occident.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.