Motiunea privind Educatia a fost depusa la Senat

Motiunea privind Educatia a fost depusa la Senat

0 103

Senatorii PSD si PRM au depus, miercuri, in plen, motiunea simpla intitulata „Falimentul invatamantului si cercetarii romanesti”, semnata de 69 de parlamentari.


Motiunea il acuza pe actualul ministru al Educatiei, democratul Mihai Hardau, ca, „ajuns accidental” in fruntea ministerului, „a devenit rapid groparul invatamantului romanesc”. PSD apreciaza, in textul motiunii, ca promisiunile ministrului Educatiei „au realizare zero” in practica, acestuia reprosandu-i-se ca pe timpul ministeriatului sau au avut loc cele mai ample greve din sistem, ca examenele nationale „au fost fraudate”, ca mai mult de jumatate din unitatile de invatamant au fost neautorizate medico-sanitar la inceperea anului scolar in curs.


Social-democratii afirma ca „recordul absolut” al activitatii ministeriale a lui Mihail Hardau a fost achizitionarea microbuzelor scolare „la suprapret si neconforme cu necesitatea de a transporta elevii la unitatile scolare”, ajungand astfel sa ramana „impotmolite in noroi”.


Conservatorii si senatorii PRM au anuntat ca vor sprijini motiunea anti-Hardau.


Motiunea va fi dezbatuta de Senat in data de 20 martie.


?


Mihail Hardau face tot posibilul sa se disculpe si sa ii contrazica pe initiatori. Ministrul Educatiei spune ca bugetul invatamantului a ajuns, pe durata mandatului sau, la cea mai mare valoare, a reusit sa plateasca datoriile PSD, iar salariile profesorilor au crescut cu aproape 70 la suta, altfel spus a „ingropat sistemul in bani”, de aceea in motiune i se spune gropar.


” Reamintim tuturor celor dispusi sa uite prea repede ca, incepand cu anul 2005 a fost acordata cresterea salariala de 27,5 la suta, desi sumele nu fusesera prevazute in buget de fosta guvernare, ci cuprinse ulterior, in urma unor rectificari. In acelasi an, in mod secvential, s-au mai acordat cresteri salariale, astfel incat pana la sfarsitul lunii decembrie nivelul majorarii a fost suplimentat cu 13,5 la suta”, a declarat ministrul.


„In urma aceleiasi operatii matematice, invocata si de unii lideri sindicali, prin ponderarea acestor procente rezulta o majorare de 69,92 la suta acordata cadrelor didactice pe durata actualului mandat. Cu alte cuvinte, aproximativ 70 la suta”, a mai spus Hardau.


Potrivit demnitarului, in 2006 era criticat intrucat comisia de negociere nu era de acord sa transfere bani de la investitii la salarii. „Dupa ce la rectificarile bugetare am cerut bani mai ales pentru majorarile salariale, astazi sunt din nou criticat pentru ca am deturnat banii de la investitii la salarii. Este atata ipocrizie incat nu stiu unde vom ajunge”, a conchis ministrul.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.