Motiunea impotriva marlaniei

Motiunea impotriva marlaniei

0 83Cand nu se mai inteleg la imparteala, politicienii se acuza reciproc de toate relele si se preleveaza de orice posibilitate legala de a-si anihila adversarii. Una dintre metodele folosite este motiunea impotriva Guvernului ori asupra unor ministri.


Se anunta o motiune pe tema agriculturii si una pe tema invatamantului. Ar mai trebui una, pe tema educatiei, pe care sa ne-o dam toti noua insine, o motiune indreptata impotriva marlaniei, prostului gust si a proastelor practici transmise tinerilor.Comutand de pe un canal TV pe altul, am dat peste un “reality show” cu o familie celebra. Cum nu mai vazusem niciodata emisiunea in cauza am ramas pe postul respectiv. Ceea ce am vazut si mai ales ce am auzit depaseste orice mi-as fi imaginat ca se va da vreodata pe un post de televiziune.


Expresii precum ”bine ca ai avut tu mai frumos la ma-ta acasa” si “vedea-o-as pe ma-ta teapana” spuse de un domn sotiei, in timp ce aceasta radea, ori se facea poate ca rade m-au lasat masca. Probabil ca in multe familii se petrec astfel de scene. Sau poate ca nu. Dar a da asa ceva pe un post, pe considerentul ca un copil se uita doar cu acordul parintilor este deplasat. Ce sa invete cei mici? Sa injure, sa jigneasca si sa vorbeasca despre “curve”, cum faceau protagonistii emisiunii.


Aceste situatii se produc pe fondul unei lacune educative in scoli. Nu demult a sustinut un spectacol la Brasov, o formatie de jazz, Poldi Big Band. A fost o reprezentatie superba. Bandul de care va vorbeam este de fapt orchestra unei scoli de muzica dintr-un orasel din Germania, condusa de un profesor plecat acum 13 ani din Romania. Intamplarea mi-a dat de gandit. Odinioara astfel de lucruri se petreceau si in scolile noastre, scoala elementara la care am invatat avea orchestra, avea echipa de gimnastica ritmica la fete si echipa de gimnastica la baieti. Acum, in multe unitati de invatamant astfel de activitati sunt o amintire. Alti copii si tineri din lume fac lucruri minunate, uneori indrumati chiar de profesori plecati de la noi. Ai nostri se sinucid, se indragostesc de profesoare, fumeaza din clasa a V-a, se drogheaza si au ca un scop o viata trandava, o masina de lux si „curve“.


Profesorii, invinsi de o societate fara scara de valori, ori se dau batuti si se lasa scuipati si batjocoriti de elevi, ori pleaca in alte locuri unde pot sa-si implineasca menirea si sa indrume tanara generatie spre excelenta. N-avem nevoie de ei! Noi ne scolim cu Silviu Prigoana, cu Irinel Columbeanu, cu Nutu Camataru…


?


?


?


Bianca Sorescu


?


?


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.