Motiunea de cenzura pe …teava!

Motiunea de cenzura pe …teava!

0 194

Inca odata politicienii maghiari au fost pacaliti de catre oamenii lui Basescu. In bine cunoscuta nota UDMR a mers la doua capete in abordarea pozitiei de formatiune de opozitie in cazul „Asumarii Boc”. PSD s-a delimitat balbaind si bolborosind prin Mircea Geoana fata de evenimentul din Parlament, contastand tot, munca ministrilor sai sau pozitia de membri in Guvernul Boc.
UDMR in fuga “dupa cai verzi pe pereti” a negociat fara succes cu PDL problema predarii istoriei si geografiei Romaniei in limba materna. Liderii maghiari ceruse, in schimbul sustinerii guvernului Boc, ca istoria si geografia sa fie predate in limba materna pana in clasa a zecea. In cele din urma, PDL a refuzat sa accepte un compromis, astfel ca cele doua materii vor fi predate in limba materna doar pina in clasa a patra.
Cacialmaua PDL-ista a fortat UDMR sa revina pe pozitia initiala, alaturandu-se liberalilor in a sustine redactarea si semnarea motiunii de cenzura a PNL.
Reamintim ca depunerea unei motiuni de cenzura se poate face numai daca e semnata de un sfert din numarul total al parlamentarilor. Fara UDMR, liberalii nu ar fi putut initia singuri motiunea.
Potrivit art. 78 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei si Senatului, motiunea se prezinta birourilor permanente ale celor doua camere si se comunica, in aceeasi zi Guvernului, de catre presedintele Camerei Deputatilor. In cel mult cinci zile de la data depunerii, motiunea se citeste in fata plenului reunit in sedinta comuna. Dupa trei zile de la prezentarea in plen se dezbate si se supune la vot.
Pentru ca motiunea sa fie votata este nevoie de jumatate plus unu din numarul senatorilor si deputatilor, mai exact 235 de voturi. Votul este secret cu bile. PNL si UDMR au impreuna 122 de mandate, insuficiente pentru adoptarea motiunii de cenzura si caderea Guvernului.
Voturile parlamnetarilor PNL si UDMR nu sunt suficiente pentru adoptarea unei motiuni de cenzura. Mai exact, caderea actualului Guvern depinde de modul cum vor vota parlamentarii PSD. Un prim semn a aparut atat prim mesajul dat de catre PSD prin care prezenta in sala “este o problema de constiinta”, cat si plecarea a 20 de parlamentari social-democrati in timpul prezentarii “Asumarii Boc”.
Pe culoarele Parlamentului, marti seara, democrat-liberalii au declarat sub protectia anonimatului ca spera ca nemultumitii din PSD sa voteze motiunea de cenzura si sa ofere motivul perfect de rupere a protocolului Coalitiei. Liderii PD-L intentioneaza sa formeze un guvern minoritar cu sprijinul minoritatilor, UDMR si o parte din reprezentantii PSD.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.