Mostenirea arhitecturala a Sibiului este protejata

Mostenirea arhitecturala a Sibiului este protejata

0 57

Saptamana trecuta a fost semnat, la Sibiu, „Manifestul pentru protejarea mostenirii arhitecturale a oraselor si satelor din regiunea Sibiu si Tarnava si pentru promovarea turistica a acestora”.
Textul manifestului prevede :
„Noi, primarii alesi ai oraselor si comunelor din regiunea Sibiu si Tarnava, ne asumam responsabilitatea in fata cetatenilor si a electoratului de a face demersurile necesare pentru a conserva arhitectura istorica si traditionala conform cerintelor europene si de a pune in valoare din punct de vedere turistic teritoriul cuprins in aceasta charta, prin respectarea urmatoarelor masuri in procesul de reabilitare a caselor traditionale:
• Culorile fatadelor: este important sa se respecte culorile originale si materialele traditionale folosite in vopsirea fatadelor. In aceste cazuri va fi permisa folosirea exclusiva a materialelor si culorilor originale.
• Ferestrele si obloanele: in procesul de restaurare sau inlocuire a celor vechi, va fi stipulata obligatia respectarii si mentinerii designului si materialelor originale (lemn).
• Acoperisuri: va fi permisa folosirea exclusiva a tiglelor corespunzatoare formelor si materialelor originale.
Un fond special va fi creat, acolo unde exista posibilitatea, in fiecare sat si comuna pentru a acoperi diferenta de cost dintre solutiile care folosesc materiale de calitate scazuta de tipul PVC pentru renovarea caselor, si cele care folosesc materiale adecvate specificului acestor imobile,” dupa cum se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Primariei din Sibiu.
Cerinte similare vor fi specificate in ceea ce priveste promovarea profesiilor traditionale (originale), facilitand accesul cetatenilor interesati la liste de mestesugari care respecta arhitectura originala si lucreaza intr-un mod adecvat.
Primarii s-au aratat, de asemenea, interesati de strategiile si materialele de promovare ale potentialului turistic din zona, pentru atragerea turistilor din toata Europa interesati de spatii culturale si locatii istorice unde au fost pastrate traditiile si mostenirea culturala.
De asemenea, vor fi sustinute promovarea infrastructurilor de cazare si a marcilor locale speciale pentru punerea in valoare a potentialului existent si crearea de oportunitati de locuri de munca, in asa fel incat locuitorii sa fie motivati sa ramana in satele si orasele respective.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.