Mosmonul

Mosmonul

0 612

Printre alte fructe neobisnuite sau uitate sunt si mosmoanele, produse de arbustul denumit stiintific Mespilus germanica. Mosmonul este originar, conform unor studii recente, din zona caucaziana, dar se pare ca primele exemplare au aparut in Asia Mica. Astazi este raspandit in toata Europa ca planta spontana in paduri de foioase sau pe terenurile necultivate si abandonate.
Mosmonul, cunoscut si sub denumirea Mespilus, este o specie de planta din subfamilia Maloideae ce apartine familiei Rosaceae. Un mosmon comun, Mespilus germanica, este un nativ cunoscut in sud-vestul Asiei si in sud-estul Europei.
Mosmonul este o specie de planta din subfamilia Maloideae ce apartine familiei Rosaceae. Este foarte rezistent la frigul iernii, fiind adesea intalinit si la cote foarte inalte. Este un arbust de dimensiuni modeste (atinge maximum 5 metri si aceasta foarte rar). Are un aspect neregulat, iar ramurile sale, la subiectii cei mai imbatraniti, prezinta o certa tendinta de a atarna.
Fructul, adica mosmoana, este o falsa drupa globuloasa: aceasta ingrosare a receptaculului invaluie de fapt fructul propriu-zis. De forma rotunjita, cu o ampla depresiune apicala, cu o „coroana” formata de reziduurile de caliciu, fructul are un peduncul scurt si o coaja rezistenta care, datorita culorii, consistentei si porozitatii aminteste de piele.
Mosmoanele sunt comestibile, sunt suculente si au un gust dulce-acrisor. Semintele sunt in numar de cinci, dure si lemnoase. Mosmonul este astringent si, in cazul in care este tare, se lasa in copac la copt pana se inmoaie si capata o aroma completa. Mosmonul, cand incepe sa se coaca, dobandeste o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun.
Fructele vor fi consumate pas cu pas, in functie de maturarea lor, deoarece procesul de fermentatie nu se opreste, degradandu-se cu rapiditate. Deci, trebuie gasit momentul optim pentru a fi consumate, cand sunt gustoase si zemoase. Pe parcursul transformarii lor, din mosmoane se obtine: marmelada, gelatina, gem, sos si multe variante de preparate culinare.
Culturile europene medievale considerau ca mosmonul are multe beneficii de oferit sanatatii. Ei sustineau ca inlatura pietrele la rinichi si trateaza diverse afectiuni ale stomacului.
Ceaiul facut din fructele de mosmon este bogat in beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu si fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi si pentru vedere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.