Moscova si tezaurul romanesc

Moscova si tezaurul romanesc

0 224

Vineri, la Moscova, seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, s-a intalnit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, discutandu-se, printre altele, si problema restituirii tezaurului romanesc.
Reamintim ca acest tezaur a fost trimis in Rusia Tarista in 1917, in timpul Primului Razboi Mondial, cand Romania era pe punctul de a fi ocupata de armatele germano-habsburgice. Tezaurul includea colectii de arta, bijuterii si 94 tone aur. Dupa schimbarea regimului in Rusia, comunistii nu au mai vrut sa restituie Romaniei ce era al ei, tinand cont de valoarea tezaurului cat si de incapatanarea slava. Nici rusii post-Gorbaciov nu s-au inghesuit pe la granitele noaste cu vagoane pline cu tezaur.
Relativ la problema restituirii tezaurului, in 2003 a luat fiinta o comisie mixta compusa, de ambele parti, din istorici, bancheri si juristi. In sensul vreunei intelegeri, Comisia nu a facut nici macar o jumatate de pas in vederea unei intelegeri, obstructie venind mai ales din partea rusa. Despre activitatea acestei comisii, Cristian Diaconescu spune: „A inceput sa lucreze la un moment dat. Da, discutiile au inceput la un mement dat, din pacate timp de trei ani discutiile s-au oprit. Am discutat cu domnul Lavrov, partea rusa ne-a spus ca ne va da semnalul corespunzator, pentru ca urmatoarea runda este la Moscova.”
Este bine ca aflam asemenea noutati, dar, din pacate, nimeni nu ne lamureste ce s-a realizat pana acuma, ce sperante sunt si care este pozitia rusa fata de acest demers, mai ales ca este vorba de o groaza de banet, nu gluma, iar din vremea depunerii tezaurului in niste maini nesigure, dar singure la indemana in acele momente, au trecut aproape o suta de ani. Cand tii haina cuiva spre pastrare in dulap, dupa o vreme mai ca zici ca-i a ta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.