Mortul care l-a facut pe Dinescu „golanas incult”

Mortul care l-a facut pe Dinescu „golanas incult”

0 99

Mediul literar romanesc va fi puternic rascolit, zic unii critici, de aparitia, in mai putin de o luna pe piata a opului „Viata unui om singur”, semnat Adrian Marino, unul dintre carturarii inzestrati ai criticii romanesti, pe care sistemul l-a tinut, se pare, constant departe de miezul public al vietii literare. Cartea apare, potrivit dorintei autorului, la cinci de la moartea sa, tocmai pentru ca Marino se temea ca daca ar fi publicat-o in timpul vietii, si-ar fi atras asupra-si un potop nemeritat de acuze si de reactii. Chiar si asa, volumul autobiografic ce va vedea lumina tiparului la Editura Polirom in ingrijirea sotiei criticului a starnit agitatie printre personajele incondeiate in carte. Unul dintre ele este Mircea Dinescu, pe care Marino il creioneaza drept „marunt golanas de periferie, suburban, incult si obraznic”. Dinescu nu a intarziat sa replice la epitetele cu care a fost gratulat prin dezvaluirea amanuntului neprobat ca Marino ar fi fost colaborator al Directiei a III-a a Securitatii si chiar al SIE. Dinescu mai spune ca Marino ar fi fost frustrat si acrit ca a fost tinut la periferia vietii literare si ca era prea ciufut pentru a aprecia cum se cuvine un artist ca el. De remarcat in acest context cum ANI i-a gasit deunazi lui Dinescu incompatibilitati rizibile intre functia de conducere de la CNSAS si indeletnicirile de mosier pe care le are in viata privata, dar nimeni nu s-a gandit sa-i impute lui Dinescu incompatibilitatea intre gura excesiv de sloboda si veninoasa si specificul ocupatiei – privilegiate, de altfel – de a rasfoi prin arhivele fostei Securitati.
Nici triada culturala consacrata a culturii romane – Noica, Cioran, Eliade – ori cea mai recenta Liiceanu, Plesu, Patapievici nu scapa de etichetarile lui Adrian Marina, care are a reprosa fiecaruia dintre ei cateva ceva. Dupa cum nu-l cruta nici pe fostul sau profesor, pe langa care a lucrat cativa ani ca asistent la Universitatea din Iasi, George Calinescu, despre care spune ca a facut compromisuri cu sistemul.
Tocmai spectacolul mediatic aflat insa abia la inceput a fost ceea ce a dorit sa evite Marino prin publicarea postuma a autobiografiei, din care a iesit la iveala doar un crampei anecdotic si scandalos. N-a scapat insa de etichetari si reactii pe care le-ar fi putut probabil gestiona mai bine in timpul vietii. Dovada sta replica lui Dinescu, „artistul” care comenteaza sec: „Marino minte si mort”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.