Mortii si ranitii cartierelor rezidentiale

Mortii si ranitii cartierelor rezidentiale

0 219

Una dintre ciudateniile orasului Codlea este numarul cimitirelor. La o populatia de vreo 20.000 de mii de locuitori, localitatea numara nu mai putin de zece astfel de asezaminte, in care codlenii raposati isi dorm odihna vesnica.


Vesnic este la Codlea doar un fel de a spune, pentru ca planurile de la vremea inhumarii nu mai corespund realitatii. De ceva vreme, preotul din localitate, primarul si consilierii sunt invrajbiti de stramutarea unuia din cele zece cimitire ale urbei. Care se invecineaza nesanatos de indeaproape cu un cartier rezidential in plina expansiune. Doar un drum ingust desparte acum vilele instaritilor din Codlea sau de prin Brasov de ultimul rand de morminte in care odihnesc codlenii decedati de curand.


Dar vecinatatea macabra dintre case si cavouri nu este singurul neajuns din cimitirul infipt in buza Cartierului Garoafelor. Gropile sunt pline cu apa, iar sicriele baltesc pe fundul lor. Panza de apa freatica este foarte aproape de suprafata. Semn ca locatia cimitirului a fost prost aleasa de la bun inceput, iar preotul se face astfel vinovat in ochii oamenilor nu doar de gestionarea deficitara a dimensiunilor sale, cum il acuza acum codlenii.


Atmosfera insalubra de la frontiera dintre vile si morminte a fost prelungita si in Casa Domnului. Cineva a avut proasta inspiratie de a organiza dezbaterile pe tema stramutarii cimitirului – de fapt, niste certuri dezlanate si galagioase – chiar in incinta bisericii in care oficiaza prelatul acuzat. Pe inregistrarea video a unui amator prezent la discutii, am vazut localnici nervosi si agitati gesticuland vehement pe fundalul frescelor de pe peretii locasului de cult, sub privirile incarcate de repros ale sfintilor zugraviti.


Riveranii sunt ingroziti de a ideea vietuirii in continuare in marginea unui cimitir inundat, ce risca sa contamineaza sursa de apa. Ii oripileaza insa si ideea stramutarii cimitirului, inainte sa se fi implinit sorocul de sapte ani, ceruti de datina. Cativa consilieri au luat pe cont propriu batalia impotriva preotului, fara a avea insa solutii pentru rezolvarea situatiei.


Nu stiu cat poate sa-i consoleze pe rezidentii cartierul marginit de moarte, dar locatiile rezidentiale din Romania obisnuiesc sa se gaseasca in cele mai neasteptate zone. Un exemplu din imprejurimi este cartierul cu ifose rezidentiale din marginea celui muncitoresc fara pretentii din Tractorul. Diversii imburgheziti care ne sunt concitadini regreta si acum proasta inspiratie de a se fi stabilit intr-o zona nesistematizata si lipsita de cele mai elementare amenajari, doar de dragul de a fi posesori de vila la Brasov.


Despre Bucuresti se stie, de regula, ca luxul afisat la exterior este contrabalansat pe dinauntru de o mizerie din cele mai jenante. Cartierele asa-zis rezidentiale care au napadit suburbiile Capitalei sunt de fapt niste fundaturi nenorocite, inecate in noroaie.


Intr-o tara macinata de excese imobiliare cum este Romania, Capitala detine si recordul absolut la cea mai ilegala amplasare de hardughii botezate vile. Mai tare decat parcurile dobandite abuziv si diverse amplasamente dubioase din buricul targului ramane locatia aleasa de curand unul din miile de constructori de case pentru bogatani. Pana la el, nimeni nu indraznise sa infiga vile chiar pe pista unui aeroport.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.