MORMANTUL ASCUNS AL ZEULUI ZAMOLXE

MORMANTUL ASCUNS AL ZEULUI ZAMOLXE

0 576


  1. Umbra lui Zamolxe in pestera Polovragi

Accesul ?spre pestera Polovragi se face prin Ramnicu Valcea – Horezu – Polovragi. Este o comuna asezata la poalele masivului Capatanii. Strabati zona minunata – Cheile Oltetului, o zona cu un minunat peisaj. Peretii de stanca, ce te inconjoara, sunt plini de grote


Despre originea numelui Polovragi circula mai multe supozitii. Profesorul Simionescu explica ca numele I se trage de la existenta unei „campii” (poleo) a „vracilor”. Se stie ca, vracii au aparut pe langa Zamolxes si in timpul vietii lui si dupa disparitia lui, sa-i urmeze invatatura. Cand si vracii au disparut, in secole, locul lor a fost luat de calugari. Se spune ca vracii lui Zamolxis erau capabili sa vindece toate bolile acelor timpuri, iar remediul lor secret era obtinut dintr-o floare disparuta, numita Polovraga. Desi zona a fost batuta de mii de culegatori de plante medicinale, din care unii mari cunoscatori, nimeni nu poate spune exact cum arata miraculoasa floare deoarece a disparut. Unii presupun ca a fost o combinatie dintre musetel si? cimbrisor, iar altii cred ca a fost „urmasa” lui Zamites – planta fosila care a trait in Cretacicul inferior. Pentru vindecatorii locali, polovraga era o planta similara ginsengului, de la care se folosea radacina. Oricum ar fi fost, nu se gasea cu usurinta. Multi si-au pierdut viata, incercand s-o culeaga de pe stancile cele mai inalte.


Despre zeul dac Zamolxe se gasesc ?putine informatii. In unele documente istorice grecesti? se vorbeste despre el ca despre un invatat care a facut lungi peregrinari in Egipt si Elada antica, unde a avut acces la cele mai rafinate cunostinte ale epocii. Reintors in Dacia, a fost recunoscut drept profet, invatator, reformator religios, impartasind dacilor cunostinte astronomice, medicale, stiintifice sau religioase. Desi la daci nu se poate vorbi de o religie monoteista, Zamolxe a devenit, ulterior, principalul zeu al panteonului dac.


Reys Carpenter, citat de Romulus Vulcanescu, descifreaza semantica numelui zeului: Piele de Urs (Zalmo = piele; Olxis = urs). Desigur, aceasta interpretare nu este acceptata in totalitate, dar credem ca nici nu se afla departe de adevar, civilizatiile stramosesti identificindu-si pontifii sau zeii cu animale sau plante.


Partea cea mai enigmatica a carierei lui Zamolxe este legata de retragerea sa din comunitatea care l-a pastorit. Dupa unele informatii orale, zeul s-a retras intr-o pestera aflata pe muntele sacru Kogaionon, unde rareori se intilnea cu cei initiati pentru a le da sfaturi sau a le asculta problemele. Retragerea in mijlocul naturii poate fi interpretata ca o perioada de refacere psihica ?i fizica a lui Zamolxe. Nu a fost zeu, ci un om de geniu care a reusit s? atinga nemurirea prin ce a lasat ?n urma.Timp de secole, acest loc sacru a fost cautat atat de specialisti, cat si de profani. Tot Zamolxe a fost cel care a afirmat ca nu poti sa vindeci trupul fara a tine seama de suflet dovedind cunostinte profunde ?n psihologie. Invatataturile dacilor erau complexe, dovedind inalte cunostinte stiintifice astronomie, matematica, medicina. S-au emis o serie de localizari, printre care se pot enumera Muntele Ceahlau (cu megalitii reprezentind-o pe Dochia si un tarim de legende incintatoare), Muntii Apuseni (mai precis Muntele Gaina), Muntii Orastiei (cu Sarmizegetusa Regia) sau Muntii Retezat. Un asemenea loc des pomenit este si pestera Polovragi.


(daca va intereseaza – va urma)


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.