Monumentul martirilor secui din Târgu Mureș a fost vandalizat

Monumentul martirilor secui din Târgu Mureș a fost vandalizat

Secuii ar fi martirizat în trecut la Târgu Mureș. Pentru că Ardealul a fost aproape 1000 de ani în stăpânirea coroanei Ungariei, secuii au fost, nu o dată, cei care s-au răsculat și au fost căsăpiți de unguri. Să ne amintim numai de răscoala lui Gheorghe Doja și de martiriul acestuia. Din 1919, de când Ardealul a revenit definitiv la țara mumă România, secuii nu au mai pățit nicio stricare din partea statului unitar român.
Ba chiar au fost regiune autonomă o perioadă, în vremea lui Gheorghiu Dej. Rebeliunea maghiară de la Târgu Mureș din 1990 a dus la violențe aproape exclusiv împotriva românilor din partea grupurilor maghiare înarmate. Ca să nu mai vorbim de martiriul românilor timp de 1000 de ani pe tot cuprinsul principatului Transilvaniei.

Monumentul secuilor vandalizat de… unguri?!
Rezultă deci că nu românii au vandalizat monumentul secuilor, ci ungurii, cu care aceștia au fost într-o aprigă dușmănie mai mult de o jumătate de mileniu.
Probabil că cercurile reacționare și iredentiste din Ungaria urmăresc stârnirea unei altercații între comunitățile secuiești și românești din Târgu Mureș. Și-apoi secuii nu sunt unguri cum cred, ci sunt o comunitate de sine stătătoare. UDMR, ca de obicei oportunistă, a găsit prilejul de a se autovictimiza din nou:  

Imagini pentru Monumentul martirilor secui din Târgu Mureș

UDMR prezumă existența unui conflict între români și maghiari
Evident că nu tuturor le-a plăcut asta”(Ungariei da! n.n.), a transmis UDMR, adăugând că este păcat că se încearcă din nou crearea unui conflict între comunităţile române şi maghiare.
”UDMR condamnă toate manifestările extreme”, a mai transmis formaţiunea, anunţând că a depus o plângere la Poliţie şi făcând apel la calm.
La rândul său, primarul municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, a transmis că oraşul se poate dezvolta doar dacă nu se lasă loc provocărilor etnice.(Orașul este deja dezvoltat, l-au dezvoltat românii. n.n.)
”Cu puțin timp în urmă am aflat că autori necunoscuți au vandalizat Monumentul Secuilor Martiri. Târgmureşenii nu mai pot fi divizați, deşi unii nu renunță. Să nu ne lăsăm păcăliți de cei care ne vor răul. Oraşul nostru se poate dezvolta doar dacă nu lăsăm loc provocărilor pe bază etnică”, a scris, vineri seară, pe Facebook, primarul SOOS Zoltan, preluat de Știri pe Surse. N-am constatat o indignare similară a liderilor UDMR la profanarea monumentelor și simbolurilor naționale românești din Harghita și Covasna, dimpotrivă.

Libiu Mateescu  

COMENTARII

 1. Teritoriul pe care ungurii il reclama ca fiind al lor a fost ocupat in secolulu 13 de catre HUNI si triburile ocupate beau apa din cranii de oameni.
  ca si hunii.
  In secolul 10 adica cu 1000 de ani in urma germania nu exista ca tara si era populata de triburi separate de GOTHI cat despre asa zisa ungarie nu uzise nimeni.
  Cind imparatul Traian a trecut Dunarea in DACIA cu 2000 de ani in urma a spus: „Acum ma duc sa-mi cunosc stramosii din REGATUL DACIA”
  Traian stia cine sant stramosii lor si nu i-a infatisat pe DACI ca pe niste sclavi in toate monumentele ridicate de el inclusiv in COLUMNA care-i poarta numele: „COLUMNA lui TRAIAN”.
  Dacia a fost REGAT acum 2000 de ani si includea si teritoriul actual al ungariei care nu exista ca stat.

 2. Libiule, de unde 1.000 de ani? Ungaria nici n-a mai existat după bătălia de la Mohaci. A reapărut după 1918.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.