Monumentul legionarilor Moța și Marin din orașul Majadahonda va fi demolat.

Monumentul legionarilor Moța și Marin din orașul Majadahonda va fi demolat.

0 895
Primăria orașului spaniol Majadahonda a decis la începutul acestei săptămâni demolarea Monumentului ridicat în memoria legionarilor Ionel Moţa şi Vasile Marin. Monumentul a fost  ridicat aici în urmă cu 45 de ani.
Solicitarea demolării Monumentului a fost făcută de către reprezentanţii Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol, Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) şi Izquierda Unida (Stânga Unită), care fac parte din Consiliul Local al primăriei Majadahonda, scrie presa iberică.
Votul a fost dat în baza Legii Memoriei Istorice, adoptată de spanioli în 2007, care prevede, printre altele, demolarea tuturor monumentelor şi simbolurilor franquiste. Excepţie fac doar acele monumente care au utilitate privată şi care nu generează acte comemorative publice.
Totodată, legea instituie „reparaţii morale şi dreptul la recuperarea memoriei” pentru victimele războiului civil spaniol şi ale „dictaturii franquiste”.  Actul normativ incriminează practic integral regimul Generalului Franco, declarându-i eroi şi victime numai pe comuniştii spanioli şi pe cei care au luptat alături de aceştia.Mota si MARIN SPRE CIMITIR
În baza acestei legi s-au dărâmat sau demontat până acum aproape toate monumentele naţionaliste ridicate în timpul regimului Franco.
Aşa au dispărut plăcile comemorative, statuile lui Franco, efigiile sale, monumentul închinat lui Jose Antonio Primo de Riveira etc. Monumentele rămase încă în spaţiul public sunt permanent vandalizate şi profanate.
Ion I. Moţa şi Vasile Marin au fost doi voluntari români din Mişcarea Legionară  care au murit pe front, în 1937, în luptele din Războiul civil spaniol (1936-1939).
Monumentul din Majadahonda a fost ridicat în 1970, în memoria lui Ionel Moţa şi Vasile Marin, comandanţi legionari, căzuţi în timpul războiului civil spaniol, la 13 ianuarie 1937, apărând Madridul de trupele comuniste.
În textul solicitării se cere demolarea Monumentului în cel mai scurt timp posibil, cel târziu până la finele anului 2015. Totodată se vorbeşte despre construirea unui alt monument sau despre amplasarea unei plăci comemorative închinate „păcii” într-un alt loc, mai potrivit, scrie site-ul rostonline.ro.
 Spania: Monumentul legionarilor Moța și Marin din orașul Majadahonda va fi demolat. Nicolae Iorga a scris un articol omagial despre cei doi români care au luptat pentru "cinstea poporului lor"
Despre Moța și Marin, marele Nicolae Iorga scria articolul „Doi băieți viteji”:
„Luptând pentru credinţa lor creştină şi pentru cinstea poporului lor, pentru ce este etern, scump şi curat în latinitatea nebolşevizată, doi tineri Români, doi băieţi viteji, Moţa şi Marin, au căzut înaintea Madridului apărat de Roşii.
Când, în zilele din urmă, îndepărtam ştirile de o monotonie desăvârsită, în ciuda măcelului zilnic, cu privire la ce se petrece, în miez de iarnă, acolo în nenorocita Spanie, nu ne gândeam că între aceia care şi-au dat viaţa luptând pentru cauza cea bună erau şi aceşti doi fii ai ţării noastre.Ion_Mota_si_Vasile_Marin
Prinşi de un entuziasm care se cere condus şi nu înăbuşit, pentru că altfel rămâne celălat entuziasm, contra căruia Statul nu poate lupta îndeajuns şi mai ales singur, încălziţi de o ideie căreia i se închinaseră întregi, ei şi-au zis că e preferabil, decât să facă în România însăşi o agitaţie care nu-i aduce totdeauna bine, să meargă acolo unde nu sunt discursuri şi demonstraţii de stradă, ci omul stă în fiecare clipă în faţa morţii pentru ce crede el că e sfânt şi mare. Şi -au căzut.
Cine ştie ce va ieşi din cumplita furtună care s’a abătut asupra depărtatului pământ latin unde se varsă sânge din toate rănile unui nobil neam. Dar, dacă vreodată vom vedea Spania cum a fost, cum trebuie să fie, se va putea spune la noi, cu înduioşată mândrie, că pentru aceasta au curs câteva picături din sângele scump al tineretului nostru.”
Nicolae Iorga – articol publicat în revista „Lumea nouă”, nr. 1, 1937”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.