Monumentul din marmura alba înalt de 5 metri si harta Unirii din...

Monumentul din marmura alba înalt de 5 metri si harta Unirii din Iaşi!

0 726

Imaginea  se află în centrul Iaşului, iar harta nu poate fi văzută de la nivelul solului. Doar cei aflaţi la înălţime pot vedea conturul României Mari, în care Basarabia este parte integrantă. Imensul „desen”, realizat cu pavele roşiatice, se află în Piaţa Naţiunii. In mijloc monumentul din marmura alba,inalt de 5 metri.
În centrul hărţii stradale a fost amplasat grupul statuar reprezentând Patria (după chipul reginei Maria) înconjurată de provinciile româneşti (sub forma a trei tinere şi un copil). Alături de cele trei fiice, se poate observa la poalele statuii un copil îngenuncheat ce năzuieşte să se întoarcă la România Mamă, reprezentând pe toţi românii rămaşi în afara frontierelor hotărâte în 1919.

Monumentul Unirii din Iaşi, înalt de 5 metri, este un monument de marmură albă, realizat de principesa Olga Sturdza şi inaugurat în anul 1927, la baza Bulevardului Carol. Peste ani, în 1999, monumentul a fost refăcut după fotografii de epocă.
Monumentul este format dintr-o piesă centrală (Patria-Mamă) şi patru piese mai mici (semnificând provinciile reîntregite Transilvania, Basarabia şi Bucovina şi românii de pretutindeni rămaşi în afara hotarelor României). A fost demolat în anul 1947 şi reconstruit în 1999, fiind plasat de această dată în Piaţa Naţiunii (din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.