Monumente ale naturii la Cristian: Stejarii seculari

Monumente ale naturii la Cristian: Stejarii seculari

0 365

In apropierea comunei Cristian la 10 km de Brasov, se gaseste o frumoasa padure de stejari (Quercus Robur), declarati monument al naturii datorita aspectului lor si varstei apreciabile.
Stejarii seculari de la Cristian reprezinta ultima ramasita a unei vechi paduri ce se intindea in aceasta zona a Tarii Barsei, de aici provenind si simbolul care se afla pe stema Cristianului.
Din dorinta de pastrare si protejare in stare naturala a acestor bogatii, inca de la inceputul secolului XX, Romania a pus sub protectia legii un numar din ce in ce mai mare de zone, de animale, de paduri si plante. Stejarii de la Cristian sunt considerati o rezervatie botanica. Ei sunt material de cercetare, dar si un punct de atractie pentru turisti.

Stejari de 400-600 de ani
Specialistii s-au confruntat cu probleme in determinarea exacta a varstei stejarilor. Se pare ca stejarii seculari de la Cristian ar avea o varsta intre 400 si 600 de ani si reprezinta o marturie a vechii paduri ce acoperea in trecut intreaga depresiune a Barsei. Exista chiar o legenda care spune ca ei dateaza din timpul luptelor lui Mihai Viteazul.
Cei care doresc sa ii viziteze zona au acces pe DN 73, de la Predeal 25 km.

Laura Moise

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.