Monopol pe aerul medieval al orasului

Monopol pe aerul medieval al orasului

0 77

Presat de concurenta pe care i-o face presedintele Consiliului Judetean in materie de arhitectura urbana, edilul orasului, George Scripcaru, adopta pe nemestecate cuvinte din patrimoniul lui Cansescu. Se stie ca seful judetului a pus monopol total pe tot ce tine de infatisarea medievala a orasului. Dupa ce a reabilitat pe bani grei diverse locatii din oras, prinse in vechea centura de aparare a burgului medieval Brasov, Cancescu se considera cu siguranta puntea de legatura dintre ziua de astazi si perioada de glorie medievala a Brasovului.
Din motive de invidie adanca, primarul Scripcaru imprumuta din limbajul rivalului sau intr-ale gospodaririi orasului. Unul din urmatoarele obiective pe care edilul orasului intentioneaza sa-l reabiliteze este Piata Unirii, zisa a Prundului. Asta si din cauza concurentei pe care i-o face o campanie zgomotoasa initiata de liberali de salvare a Scheiului, intamplator cartierul in care isi are George vila. Ma rog, una din ele. Asa aflam ca Piata Unirii va redeveni o piateta medievala. Nu inteleg incapatanarea cu care se simt edilii datori sa boteze lucrari moderne cu denumiri din Evul Mediu. Faptul ca zona va fi asfaltata si se vor trasa marcaje utile si vesele nu aduce cu nimic din evul de mijloc. Refacerea fatadelor in culorile originale ar fi singura masura de a face ca imobilele sa-si conserve aerul oarecum medieval. Dar monumentul comunist din mijloc si functionalitatea zonei o impiedica sa ambitioneze inutil la statutul de piateta din secolele XIV-XVIII, cat a durat la noi Evul Mediu.
In centrul vechi al orasului urmeaza sa fie schimbate in curand toate tonetele si chioscurile pestrite care agreseaza in prezent zona. Viitorul model de chiosc se incadreaza ceva mai bine in linia arhitecturala a cladirilor din jur. Dar designul sau sobru si culoarea verde discret nu il fac cu nimic medieval. Ce naiba poate fi medieval la o taraba de tabla in care se va vinde presa sau flori. Or fi existand dovezi ca asa aratau buticurile mobile de la care isi cumparau tabacarii si postavarii medievali presa, intre doua argaseli de piei de bou sau pana se apucau sa teasa la o noua carpeta?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.