Monografia Brasovului – un proiect local

Monografia Brasovului – un proiect local

0 269

Brasov, capitala judetului, cu o populatie de peste 300 000 de locuitori, este situata in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m).
Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii.
Existenta sa a fost atestata documentar din 1235 pe o veche constructie dacica si a fost mentionata in documentele teutonilor in 1211-1222.
Pentru ca este un oras de referinta din tara noastra, Brasovul avea nevoie de o monografie pe masura realizata de artisti contemporani.
In acest sens, artistii de la Kron Art vor realiza, in beneficiul administratiei brasovene, o noua monografie nu doar a municipiului, ci si a localitatilor din judet.
Consilierii judeteni au aprobat recent un proiect de hotarare privind cooperarea cu societatea respectiva, careia ii vor oferi sprijin logistic si financiar.
Pe de alta parte, in vederea realizarii monografiei au fost alocate fonduri in valoare de 15.000 de lei.
Orasul este impartit in doua componente distincte: zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona intinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi – cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, in special pe filon religios.
Monografia va cuprinde evolutia economico-sociala a orasului, pornind din perioada medievala si pana in prezent.
Intentia edililor judeteni este ca, intr-o prima faza, sa se realizeze doar monografia despre istoricul Portii Schei si al acestei zone a vechii Cetati.
Brasovul era unul din cele mai dezvoltate orase medievale in care se desfasurau numeroase acte de mestesugarie si negot , masurand aproape 10.000 de locuitori .
Aparitia tiparului in spatiul romanesc la inceputul secolului XVI-lea a dus la aparitia cartilor si a unor tiparituri religioase accelerand dezvoltarea artelor . Primele carti in limba romana au fost tiparite intre anii 1665-1588 de catre Diaconu Coresi in circa 40 de titluri care au circulat pe tot teritoriul tarii .
Arhitectura bisericeasca s-a remarcat prin constructii ca Biserica Neagra , Biserica Bartolomeu din Brasov si bisericile fortificate din zona Prejmer si Homorod s.a.
Prima scoala romaneasca a functionat la Brasov – incepand cu anul 1495 – intr-o cladire din curtea bisericii Sf. Nicolae si a constituit un adevarat focar de cultura .
In prezent Brasovul se numara printre cele mai pitoresti regiuni din Transilvania , care beneficiaza de un bogat patrimoniu ce consta in monumente istorice si arhitecturale , fiind si un insemnat centru cultural al tarii si una dintre cele mai cunoscute zone turistice din tara .

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.