Moneda de argint din banii romanesti

Moneda de argint din banii romanesti

0 67

Anul acesta se implinesc 200 de ani de la nasterea marelui pasoptist Simion Barnutiu.
Barnutiu a fost unul dintre organizatorii si conducatorii Revolutiei Romane de la 1848 din Transilvania. A participat la Adunarea Nationala de la Blaj din 18/30 aprilie 1848 si la cea din mai 1848.
Concepe si distribuie celebrul sau manifest Proclamatia din 24-25 martie 1848, in care enunta meditatiile sale incepand din 1842 despre natiunea romana si soarta romanilor din Transilvania.
Cu acest prilej, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand din 11 august, o moneda din argint, dupa cum informeaza mediafax.
Moneda de argint are o valoare nominala de 10 lei, greutatea de 31,103 grame, o forma rotunda, un diametru de 37 de milimetri si margine zimtata.
Aversul prezinta un fragment din acuarela lui Costache Petrescu – „Adunarea Nationala de la Blaj”, peste care se afla inscriptia „Marea Adunare Nationala de la Blaj – Mai 1848”.
In partea stanga a aversului se afla anul emisiunii – 2008, scris vertical, iar in partea superioara, valoarea nominala – 10 lei.
Langa chenar se gaseste inscriptia in arc de cerc „Romania”, in timp ce, in dreapta, este desenata stema Romaniei.
Reversul monedei prezinta portretul lui Simion Barnutiu, unul dintre organizatorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania.
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central.
Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.
Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.