Monalisa, alcoolul care tine de cald boschetarilor brasoveni

Monalisa, alcoolul care tine de cald boschetarilor brasoveni

0 477

Brasovenii fara case prefera frigul din culcusurile improvizate decat sa-si petreaca noaptea la centrul pentru persoane fara adapost. Nici macar noptile cu ger cumplit nu ii aduc la caldura si patul curat din centru: multi aleg gara, masinile abandonate sau cladirile parasite pentru a se fugi de temperaturile extreme

Brasovenii fara case prefera frigul din culcusurile improvizate decat sa-si petreaca noaptea la centrul pentru persoane fara adapost. Nici macar noptile cu ger cumplit nu ii aduc la caldura si patul curat din centru: multi aleg gara, masinile abandonate sau cladirile parasite pentru a se fugi de temperaturile extreme.
Domnul Cornel si doamna Nina isi fac veacul intr-un spatiu parasit de langa Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, unde temperatura este la fel ca afara.
Cele -15 grade inregistrate in ultimele nopti nu i-au convins sa-si paraseasca cuibusorul. Dorm pe o saltea din burete si se invelesc cu doua plapumi uzate, care nu-i pot feri de frig. Amandoi isi risca mai degraba viata decat sa mearga la centrul pentru persoane fara adapost doar pentru ca acolo nu sunt primiti cu alcool. Cornel agita o sticla cu spirt despre care spune ca este singura care il tine in viata si de care nu s-ar desparti in ruptul capului.
Domnul Cornel a avut casa si nevasta. In urma cu un an i-a murit sotia iar de atunci e cu Nina. Mai are un prieten la fel de bun pe care il tine la cald sub plapuma. Sticla cu spirt diluat cu care-si ineaca amarul. Tuica de pruna cam albastra, zice el, pe care a botezat-o Monalisa.
La gandul ca concubinul ei ar fi patit ceva din cauza gerului aspru din ultimile zile, doamna Nina a plecat din spital in halat si papuci. Cadre 04.04 Sta si tremura sub plapuma dar nu se gandeste sa se intoarca la spital nici macar ca sa-si recupereze hainele.boschetari centru
Ca ei sunt zeci de persoane numai in municipiul Brasov. In zilele geroase unii cauta sprijin la centrul pentru persoane fara adapost. Numai in noaptea de duminica spre luni, peste 60 de persoane s-au cazat la centrul de la Uzina 2, spune Baciu Ioan Mircea, sef serviciu la Centru. Omul spune ca in fiecare seara vin persoane care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a solventilor sau chiar a drogurilor. Din aceste motive nu pot sa beneficieze de acest tip de servicii, cu exceptia perioadelor friguroase precum cea pe care o traversam, in care exista o masura de protectie ca sa fie adapostite, bineinteles cu un control.
La centrul pentru persoane fara adapost se pot caza in regim de urgenta, in regim rezidential si in regim de noapte aproape 100 de persoane.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.