Moldova: Mihai Ghimpu presedinte al Parlamentului

Moldova: Mihai Ghimpu presedinte al Parlamentului

0 159

Asa cum era de asteptat in plenul Parlamentului moldovean nu au lipsit, in focul confruntarilor, gesturi extreme ca parasirea salii sau injurii.
Liderul comunistilor de la Chisinau, Vladimir Voronin, l-a amenintat in plenul Parlamentului pe presedintele PLDM, Vlad Filat, adresandu-i expresii licentioase in plenul sedintei de constituire a Parlamentului Republicii Moldova.
Iritat de avertismentul pe care Filat l-a adresat comunistilor, carora le-a cerut sa nu indrazneasca sa boicoteze sedinta, pentu ca Alianta pentru Integrare Europeana, constituita de cele patru partide din fosta opozitie, va alege oricum, chiar si in lipsa comunistilor, un nou presedinte al Parlamentului, Voronin i-a strigat din sala presedintelui PLDM, in rusa, urmatoarea fraza: „Du-te in puii mei. Ai sa ne sperii tu, mucosule. Lasa ca ne clarificam noi prin alte metode”.
In replica, Filat a spus doar: „Poftim, uitati-va, asta-i cultura dialogului”. Incidentul a ramas fara urmari, insa la foarte putin timp, comunistii au parasit in corpore sala de sedinte, fara sa tina seama de avertismentul membrilor coalitiei liberal-democrate.
Dupa parasirea salii, sedinta a continuat in lipsa comunistilor.
Deputatii Aliantei l-au propus pe liderul PL, Mihai Ghimpu, la functia de presedinte al Parlamentului, fiecare Grup parlamentar confirmand de la microfon optiunea pentru aceasta candidatura.

Declaratii dupa vot
Mihai Ghimpu:
O viata rea este doar acolo unde este dictatura, comunism. O viata buna este acolo unde este democratie si sper ca noi, cei din Alianta, vom construi ceea ce de ani de zile asteapta cetatenii Republicii Moldova.

Ion Hadarca presedintele sedintei: Prin aceasta alegere am dat dovada de curaj. Am dovedit responsabilitate in perioada de criza. Am democnstrat ca Alianta are unitate si speram ca nimeniu nu va pune la indoiala legalitatea acestei decizii.
Hadarca l-a felicitat pe Ghimpu, le-a multumit deputatilor pentru alegerea facuta, dar si – ironizand – precedentului decan de varsta al Parlamentului, comunistului Ivan Calin, care parasind alaturi de colegii sai sedinta, i-a oferit lui Hadarca ocazia sa conduca sedinta.

Vlad Filat: este important ca partidul comunistilor sa transfere in mod legal puterea, asa cum am primit-o legal in 2001.

Dorin Chirtoaca: Una dintre prioritatile noastre este inlaturarea grelei mosteniri totalitare, instituirea unui stat democratic, de drept. Schimbare de forte in Parlament demonstreaza ca greaua perioada a guvernarii comuniste s-a incheiat. Consideram ca din acest moment mandatul presedintelui Voronin s-a incheiat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.