Modernizare sau controlul total al votului!

Modernizare sau controlul total al votului!

0 65

Modernizare sau controlul total al votului!
Guvernul a decis sa introduca un sistem care sa duca la eliminarea votului multiplu. Programul este girat de STS si va folosi codurile numerice personale ale alegatorilor pentru a verifica dreptul de vot al fiecarei persoane. Procesele-verbale vor fi transmise online.
Guvernul a decis luni seara implementarea unui sistem de informatizare a alegerilor care vizeaza eliminarea votului multiplu si centralizarea cat mai rapida a datelor scrutinului.
Executivul a aprobat introducerea unui program IT la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, acesta urmand a fi aplicat la scrutinul partial din Colegiul 19, alegeri care au loc in urma retragerii din functia de parlamentar a Danielei Popa (PC). Acest program va functiona in cadrul sistemului informatic al STS si va reprezenta un proiect-pilot pentru a se putea observa eficacitatea sa.
Purtatorul de cuvant al AEP, Adrian Muculet, ne-a declarat ca acest sistem, care va presupune cate un calculator in fiecare sectie de vot, va urmari fluxul de alegatori, va putea descoperi la timp votul multiplu si va centraliza cat mai repede rezultatul alegerilor. Potrivit hotararii de Guvern, in acest sistem centralizat se vor introduce codurile numerice personale ale alegatorilor, se va face verifica¬rea alegatorilor pentru a se stabili daca au drept de vot, iar apoi se vor intocmi procese-verbale care vor fi transmise online.
Muhulet a mai adaugat ca proiectul AEP este asemanator celui prezentat de STS inainte de alegerile din 2008. Specialistii STS propuneau atunci premierului Emil Boc instalarea unui sistem centralizat la nivelul tuturor sectiilor de vot si care putea descoperi ad-hoc daca un alegator a votat de doua sau mai multe ori. Insa proiectul a fost respins, ceea ce a creat din nou suspiciuni de frauda electorala, fiind vizat in primul rand votul multiplu.
Politia a facut numeroase arestari in timpul alegerilor parlamentare si prezidentiale din toamna anului trecut, iar cel putin unui alegator i s-a intocmit dosar penal, sub acuzatia de tu¬rism electoral.
Guvernul a alocat suma de doua milioane lei pentru organizarea alegerilor partiale parlamentare din Colegiul 19. Programul IT urmeaza a fi aplicat si verificat in scrutinul partial pentru Colegiul 19, unde vor avea loc alegeri pe 25 aprilie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.