Moare salahorul Tractoru’, reinvie carturarul Coresi

Moare salahorul Tractoru’, reinvie carturarul Coresi

0 131

Aleea principala si turnul de la intrare! Atat va mai ramane din uzina Tractorul; ultimele sperante ca aici se vor mai produce tractoare s-au spulberat dupa ce firma Flavus Investitii a prezentat planurile giganticului cartier rezidential pe care il va construi pe cele 120 de hectare ale fostei fabrici brasove. In locul multasteptatelor planuri de resucitare a productiei de tractoare la Brasov, in care credeau patimas fostii angajati si o sumedenie de brasoveni naivi, reprezentantii societatii care a cumparat Tractorul cu 82 de milioane de euro – TVA inclus – au depliat la conferinta de presa masterplanul unui urias cartier rezidential. Dezvaluirea puzderiei de detalii imobiliare cuprinsa in planurile arhitectilor a avut o naturalete perfecta. Ca si cum un nou cartier luxos urma sa se ridice pe un teren viran, zvârlit haaaaat in câmp si uitat de hartile de urbanism.
Fara nici un fel de fason sentimental, fosta uzina Tractorul se va transforma intr-un nou centru urban, care va avea peste 15.000 de locuitori, aproximativ 12.000 de locuri de munca si 20.000 de vizitatori pe zi. Cartierul va cuprinde aproximativ 10 hectare de parcuri, 6000 de apartamente, zone de recreere, birouri, un shopping mall, parcari si chiar spatii pentru productie. Flavus Investitii se lauda ca este vorba de cel mai mare proiect de regenerare urbana din sud-estul Europei. Investitiile se ridica la enorma suma de 1,5 miliarde de euro. Cartierul se va construi treptat, pe module, constructia primului modul urmind sa fie inceputa la mijlocul anului viitor.
In final, vor exista 5 module, separate intre ele de strazi si parcuri. Masterplanul contine unn centru expozitional pe o suprafata de 25.000 de metri patrati, un hotel cu sala de conferinte de 700 de locuri, un campus universitar pentru 4 dintre facultatile universitatii Transilvania, o clinica de dializa si chiar un spital nou.
Proprietarii Tractorul n-au vrut sa para insensibili la imaginarul molestat al brasovenilor, pe care au tinut sa-l menajeze in planurile lor imobiliare. Asa, de pilda, celebrul turn cu insemnele uzinei Tractorul va fi integrat in viitorul centru expozitional din complex. Aleea principala, tocita vreme de 80 de ani de pasii zecilor de mii de muncitori, va deveni pietonal.
Masterplanul nu cuprinde nicio sectie in care sa se produca utilaje agricole. Asta pentru ca cei de la Flavus Investitii inteleg intr-un fel aparte clauzele contractului semnat la cumpararea uzinei. Mai ales pe cea care ii obliga sa pastreze in statut producerea de tractoare ca obiect de activitate. Cauza care nu-i constrânge, zic proprietarii, sa si fabrice tractoarele la Brasov.
Usurati de povara simbolica a Tractoricidului comis, Flavus & Comp. au gasit timp sa fie deopotriva culturali si generosi. Drept compensatie pentru distrugerea unui mit local, au altoit imobiliar un altul. Noul cartier ce se va ridica pe ruinele Tractorului se va numi Coresi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.