Mititeii europeni duhnesc a gratar mioritic

Mititeii europeni duhnesc a gratar mioritic

0 118

Alegerile europarlamentare sunt, cel putin oficial, un scrutin european, in urma caruia se decide soarta reprezentarii la Bruxelles a fiecareia din tarile membre ale Uniunii Europene. Concluzia logica ar fi ca statele care doresc reprezentare in inima Europei sa trateze alegerile din 7 iunie cu consideratia cuvenita. Nu stim cum stau lucrurile in afara granitelor, dar la noi socoteala din marketul de la Bruxelles nu se potriveste cu cea din iarmarocul de acasa. Chiar in timp ce imbraca urnele in tipla europeana, Guvernul palavrageste despre mize in euro, dar pariaza tot in lei obositi. Sumele alocate de la centru pentru organizarea procesului de vot de la inceputul lui iunie sunt infime. Judetul Brasov are la dispozitie abia 20.000 de lei pentru asigurarea desfasurarii scrutinului prin care brasovenii vor decide pe cine vor trimite in Parlamentul European. Sumele sunt atat de mici incat centrul a transmis deja prefectilor ordinul de a folosi logistica utilizata la alegerile din noiembrie, anul trecut.
Criza si austeritatea sunt resimtite si la nivelul fiecaruia din partidele din care provin aspirantii la un fotoliu in Parlamentul de la Bruxelles. Campaniile organizate candidatilor, cel putin pana acum, sunt lipsite de fastul tipator al petrecerilor de prost gust si stridenta caravanelor care bat de regula geografia patriei in perioada premergatoare alegerilor. Acolo unde este, fumul de mititei este mult mai subtire iar spuma nu se rasufla pe mai mult de o bere electorala.
Nu ca ar fi ceva rau, dar electoratul risca sa nu priceapa miza europeana de la 7 iunie, in lipsa acompaniamentului folcloric si a sfaraitului de gratar autohton. Dupa ce si-au educat culinar alegatorii, sefii de campanie la europerlamentare s-ar putea trezi cu reactii adverse din partea populatiei.
E drept ca nici staff-urile de campanie nu s-au obosit sa inregistreze un mititel unitar si o bere acceptata in comunitate pentru promovarea europarlamentarelor. La cat de stricta e criza asta, n-ar fi mirare ca un primar darnic in pomeni sa nu intrebe la centru daca poate folosi traditionalul gratar de alegeri ca sa frigã pe el mititeii europarlamentarelor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.