Mirosul pielii atrage tantarii

Mirosul pielii atrage tantarii

0 234

Daca va intrebati cum se face de tantarii ma nimeresc doar pe voi si, poate vecinii de camera, nici macar nu ii simt, este foarte simplu: tantarilor le place mirosul pielii voastre.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Vanderbilt studiaza extraodinarul simt al mirosului al tantarilor.
O echipa condusa de cercetatorul Laurence Zweibel a identificat 50 de receptori noi de mirosuri in antenele tantarului care poarta malaria, Anopheles gambiae, fapt care ar putea ajuta la explicarea atacurilor lor.
Cei 50 de receptori descoperiti acum sunt cei care detecteaza mirosul oamenilor, iar oamenii de stiinta incearca acum sa inteleaga mai bine sistemul olfactiv al acestor insecte si sa afle cum stiu ei sa deosebeasca oamenii de vaci sau ratoni.
Cel mai probabil, spun cercetatorii, concentratiile de mirosuri sunt cele care le permit tantarilor sa isi aleaga tinta.
Este posibil, ca anumite mirosuri ale pielii sa nu fie pe placul acestor insecte, care prefera sa se infrupte numai din sangele anumitor persoane si de altii nici sa nu se atinga.

Cum recunostem muscatura de tantar

Muscatura de tantar este usor de recunoscut dupa aura pala din jurul muscaturii sub forma de punct. Aceasta este numita “pustula”. In functie de timpul vostru de reactie, va rezulta mancarime si inflamare in cateva momente de la muscatura si poate tine pana la 24 de ore.
Destul de interesant este faptul ca atunci cand tantarul musca prima data, nu este nicio reactie. Cu cat atrageti mai multi tantari si mai multe muscaturi, corpul incepe sa reactioneze la proteine si enzime si incep sa apara galmele rosii.
Mai multe muscaturi de tantar inseamna reactii mai rapide, iar pustulele apar in cateva minute, in loc de cateva ore. Intr-un final, unele persoane devin imune la muscaturi si nu prezinta nicio reactie. Alte persoane pot dezvolta o alergie la muscaturile de tantar si prezinta reactii severe precum basici, vanatai, inflamare accentuata si mancarime prelungita.

Tratamentul in cazul muscaturilor de tantari

Tratamentul pentru muscaturile de tantar incepe cu curatarea zonei si acordarea de atentie muscaturii imediat ce ati realizat ca v-a muscat. Un sapun usor si putina apa calduta este primul pas, apoi tamponati cu un prosop moale si rezistati tentatiei de a va scarpina. Scarpinatul sau frecatul va prelungi mancarimea, chiar daca pe moment va simtiti putin mai bine. Astfel evitati si introducerea de mizerie si bacterii in zona deschisa si aparitia unei infectii.
Pentru a va prepara acasa propriul remediu folositi 2 parti praf de copt si o parte apa. Amestecati pana ajunge o pasta consistenta lipicioasa si aplicati direct pe muscatura. Pe masura ce se usuca va alina usturimea, mancarimea si inflamatia. Acesta este un bun tratament pentru cei cu piele sensibila si pentru copii, deoarece ingredientele sunt usoare si nu vor cauza iritatii. Dupa ce trece nevoia de a va scarpina puteti sa va spalati cu sapun, apa si apoi sa tamponati. Daca simptomele reapar, aplicati din nou pasta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.