Mircea Geoana voteaza cu Basescu

Mircea Geoana voteaza cu Basescu

0 144

Gura bogata de care sufera pesedistul Mircea Geoana l-a luat iar pe dinainte. Desi ar fi trebuit sa fi invatat prudenta dupa ce logoreea gaunoasa i-a tras porecla Prostanacul, pe care i-a lipit-o de frunte mentorul sau de partid Ion Iliescu, liderul PSD nu se mai opreste din melitat. La mitingul de la Craiova, in pietele Capitalei, in sfaraitul de mititei si damful de malt ce vor parfuma si alte locatii din tara pana in 19 mai, fostul diplomat se recicleaza in orator de strada si de studiou de televiziune.


Desi n-are pic de talent. Nu stiu care sunt onorariile consilierilor de imagine ale lui Geoana, dar e clar ca nu-si merita banii. Daca tot s-a apucat de injurat pe romaneste la presedintele suspendat, cineva ar fi trebuit sa-l inscrie la un curs de imprecatii si sudalmi neaose. Ar fi putut da o fuga si pe la Brasov zilele astea, sa asiste la un atelier de vorbe de ocara, injghebat pe Cetate cu ocazia Turnirului Armelor Cavaleresti.


Dedicat de tanar limbii de lemn cu geluiala diplomatica, Geoana n-a bagat de seama ca suduielile nu dau bine in gura oricui. Sunt personaje ale caror injuraturi birjaresti suna rotund, barbateste; din ele nu retii jignirea ci savoarea limbii, chiar daca asta din urma e cam picanta. Geoana injura ca tocilarul clasei, fatalaul cu ochelari si fata invadata de cosuri de pubertate, genul cu care unii din noi am impartit chiar aceeasi banca. In gurita lui nevinovata, blestemele sunau mult mai vulgar decat insultele debitate la foc automat de batausii scolii, care aveau cavitatea bucala oarecum formatata pentru asa ceva. Imi amintesc si acum atmosfera ce plutea in clasa dupa ce blegul detasamentului de pionieri, cu disperare ofuscata, porcaia si el pe careva: in tacerea grea care se lasa, vulgaritatea atarna mai grea si mai tipatoare decat tona de trivialitati aruncate de baieti in timpul unui intreg meci din campionatul de fotbal al scolii.


Retorica injurioasa cu care PSD-ul vrea sa-si carpeasca in ultimul moment clasicele discursuri activiste ale tovarasului Iliescu sau asertiunile molatice si veninoase ca unduirile unei vipere ale lui Adrian Nastase este semnul discret al panicii in preajma referendumului. Strategia atacului impotriva lui Basescu se rezuma pentru Geoana intr-un singur impuls, exclusiv oral: cum ii vine la gura.


Ultima enormitate ce i-a venit la gura lui Mircea, care n-a stat pe ganduri s-o impartaseasca manifestantilor PSD, este instructajul scurt al electoratului pesedist despre cum trebuie pusa stampila pe buletinul de vot. Geoana a pus din nou caruta inaintea boilor si urna in fata septelului de votanti fideli. La Craiova, necarismaticul lider de mucava si-a sfatuit fanii stransi de goarna partidului sa voteze „Da” pe buletinul cu intrebarea prezumata „Doriti ca Traian Basescu sa ramana suspendat?”.


Care intrebare? Care buletin de vot? L-a vazut careva? Stie cineva cum arata textul ce va fi imprimat pe bucata de hartie pe care vom stampila pe 19 mai? Curtea Constitutionala abia se reuneste peste doua zile sa decida daca presedintele va fi suspendat ori reinscaunat de majoritatea voturilor valabil exprimate de cetatenii prezenti la urne. Astia nu stiu inca ce fel de majoritate va fi cea care va decide soarta presedintelui suspendat, si Geoana conduce deja stampila pesedeilor cu drept de vot catre casuta ce exista numai in capul lui.


La neghiobia debitata in Cetatea Baniei, cu un debit pentru care il pot invidia pana si oltenii, ar merita ca ploaia de stampile ale alegatorilor sai sa i se abata in capatana. Stantat astfel, ar reflecta mai bine inainte sa deschisa gura si sa-si instruiasca gresit fanii. In plus, este cel putin neinspirat sa faci tu, dusman declarat al Aliantei, propaganda sloganului scurt electoral cu care pedestii si penelistii au reusit sa vina la putere.


Daca as fi agitator si strateg PD-ist – dar nu sunt, din respect pentru mine insumi – l-as lasa pe Geoana sa-si continue instructajul cu „Da” pana in ultima zi de campanie. Apoi, in cardasie cu tiparitorii de buletine de vot, as aranja ca intrebarea ce va aparea electoratului in fata ochilor, in intimitatea cabinei de votare, sa fie „Doriti ca Traian Basescu sa ramana presedintele Romaniei?”.


Clever, n’asa?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.