Mircea Geoana, Ultima zi de presedentie la Senat

Mircea Geoana,
Ultima zi de presedentie la Senat

0 73

Mircea Geoana a chinuit multa vreme pe toata lumea, nu numai pe cei din PSD, pana cand conducerea social-democratilor s-a hotarat sa opereze extirparea cancerului ce era sa ajunga presedintele Romaniei. Sa speram ca pe masa conducerii celor de la PSD vor intra si alti “cronici” la operatie si, de ce nu. exemplul va fi urmat si de alte partide.

PSD a depus Cererea privind revocarea la Secretariatul General al Senatului
Cererea de revocare a lui Mircea Geoana a fost depusa miercuri la Secretariatul General al Senatului, a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, in urma intalnirii senatorilor PSD si PNL.
„Domnul Mircea Geoana din urma cu 10 minute practic nu mai este presedintele Senatului si am cerut convocarea Biroului Permanent al Senatului pentru a se proceda conform regulamentului. Adica sa fie numit unul dintre vicepresedinti, care sa conduca sedinta si sa procedeze la alegerea unui nou presedinte. De asemenea, am confirmat si azi dimineata ca propunerea PSD si USL este domnul Titus Corlatean, pe care azi il propunem”, a spus Ponta.
Liderul social-democrat a sustinut ca revocarea lui Mircea Geoana este in conformitate cu Statutul deputatului si senatorului, care prevede ca pierderea sprijinului politic atrage incetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent.
Biroul Permanent al Senatului a fost convocat miercuri la ora 10,00 de parlamentarii USL si de cei cinci membri ai Opozitiei din Biroul Permanent. Conform Regulamentului trebuie sa se treaca la alegerea unui nou presedinte.

Cadrul legal
Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una din urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune.
Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.
Propunerea de revocare, care se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune, se depune la Biroul permanent, care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor mentionate si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.
Propunerea de revocare se prezinta apoi in plenul Senatului si daca este aprobata prin votul secret al majoritatii senatorilor, functia de presedinte devine vacanta si, imediat, se organizeaza alegeri.
Presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa. El va fi inlocuit de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.

Plenul Senatului a constatat incetarea statutului de membru al Biroului permanent si presedinte a lui Mircea Geoana
Plenul Senatului a constatat miercuri incetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent si presedinte al acestui for legislativ a lui Mircea Geoana.
Decizia a fost luata la solicitarea grupului parlamentar al PSD, aprobata in sedinta extraordinara de miercuri a Biroului Permanent al Senatului.
In favoarea adoptarii acestei hotarari a Senatului s-au pronuntat, prin vot electronic secret, 112 senatori, doi impotriva, iar cinci s-au abtinut.
Dupa sedinta de plen care a durat doar cateva minute a fost convocat Biroul permanent pentru stabilirea ordinii de zi din urmatoarea saptamana.

Geoana intentioneaza sa atace decizia CEx la Congresul PSD si in instanta civila
Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana a anuntat, miercuri, ca va ataca decizia Comitetului Executiv al PSD de a-l exclude din partid atat la Congresul PSD, cat si in instanta civila.
El a afirmat, in cadrul unei declaratii acordate presei la Palatul Parlamentului dupa suspendarea plenului Senatului, ca este convins ca „mai devreme sau mai tarziu” va fi organizat un Congres al PSD, in cadrul caruia intentioneaza sa isi apere „dreptatea”, inaintand o adresa.
Hotararea CEx va fi contestata de Mircea Geoana si in instanta civila, acesta acuzand ca s-ar fi incalcat Statutul PSD si legea partidelor politice prin „decizia samavolnica” luata marti.
Mircea Geoana a spus ca nu are nevoie de „daune morale de la niste oameni care nu merita nimic”, dar va solicita instantei constatarea nulitatii deciziei CEx de a-l exclude din PSD.
„Nu e vorba de daune morale, ci de restabilirea adevarului. Eu solicit constatarea nulitatii deciziei CEx. Din punct de vedere al dreptatii am obligatia sa spun ca a fost o decizie samavolnica, bazata pe un rechizitoriu inexistent, o vendeta politica ce a condus la o grava schisma in partid si la tulburarea electoratului nostru. (…) Nu e agatare de scaun. Mai sunt cateva luni de mandat, dar, din punct de vedere al respectului fata de cei care m-au ales, trebuie sa spun ca excluderea mea nu este justificata”, a explicat Geoana.
Senatorul, inca fara partid, Mircea Geoana, in apararea functiei detinute s-a hotarat sa atace la Curtea Constitutionala hotarare a plenului Senatului. A fost ultima actiune inainte de a pleca la …Dabuleni.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.