Mircea Geoana si cuvantul cu „P”

Mircea Geoana si cuvantul cu „P”

0 209

Ca presedintele PSD, Mircea Geoana, este in mare criza de inspiratie politica, stiam cam de pe cand a inceput sa-si merite apelativul cu care l-a gratulat tatucul sau Ion Iiescu. Intr-un moment de mare frustrare sau, pur si simplu, de uriasa sinceritate.


Cert este ca, de atunci incoace, Mircea nu pierde nici o ocazie de a demonstra ca mentorul sau nu s-a inselat in aprecieri. Trebuie ca e destul de greu sa te fatai prin politica mioritica purtand acest stigmat aplicat de intaiul activist al PSD. Chiar cu fierul rosu, in traditia culorilor comuniste.


De-aia, in familia crescuta dupa tipic americanesc a fostului ambasador in SUA al Romaniei, „the P word” – „cuvantul cu P” – inseamna altceva decat in nucleele de convietuire traditionale ale amarastenilor de rand. Unde guvernantele nu sunt instruite sa le dea odraslelor peste gurita daca se fac Prostanaci intre ele.


Daca nu-l opreste cineva la timp pe Mircea Geoana, liderul social-democratilor va bifa absolut toate gafele si manevrele neinspirate din cele permise acestui gen de politicieni. Daca la mobilizarea pentru suspendarea lui Traian Basescu a fost clar impins de la spate de catre alunecosul Hrebenciuc – Iago-ul prin excelenta al pieselor social-shakesperian-democrate – ultimele demersuri pesediste l-au surprins pe Geoana incercand pe cont propriu sa se acopere de penibil.


De la intrunirea de la Bran din vila parlamentarului Constantin Nita, crema PSD a plecat cu impresia ca anuntarea introducerii iminente a motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu a fost o noua exaltare a liderului Geoana.


Era aproape natural ca urmatorul capriciu sa vina in siajul acesteia. Ipoteza hazardata ca Traian Basescu, dupa caderea improbabila a Guvernului Tariceanu, il va numi premier pe Geoana, are sanse de realizare doar in capul lui Mircea. Postura de prim-ministru uns de marinar ii face sa zambeasca ingaduitor pana si colegi.


Ceea ce-l confirma pe Ion Iliescu drept un mare diagnostician s-a petrecut, insa, in urma cu cateva zile. Cand lui Mircea i s-a parut foarte nimerit sa sustina ca PSD se va opune manevrelor prin care autoritatile laice vor cu orice pret sa-i caute la dosare pe ierarhii BOR in general si pe candidatii la demnitatea de Patriarh in particular.


In miezul vremurilor de deconspirare bisericeasca ce sufla prin CNSAS, numai lui Mircea ii putea veni ideea de a arunca obrocul peste trecutul suspectat dubios al unor slujitori ai Domnului.


O fi marte numarul de votanti cu sutana anticipat de Geoana de-a ajuns sa se ingrijeasca de cele sfinte si ascunse. Dar la fel de mare e si impresia ca, de-acum incolo, numai Dumnezeu stie unde se va opri Mircea cu gesturile sale pripite.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.